Αναγόρευση Μπλέτσα Μιχαήλ
Ο κ. Μιχάλης Μπλέτσας ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τον Οκτώβρη του 1989 ενώ τον Μάιο του 1991 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο της Βοστόνης των Η.Π.Α ως Μηχανικός Πληροφορικής με Άριστα. Μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών ξεκινά έναν νέο κύκλο σπουδών στο πανεπιστήμιο Northeastern που δεν θα ολοκληρωθεί γιατί στο μεταξύ θα τον κερδίσει το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης (M.I.T) μιας και η επιτυχημένη του συνέντευξη με τον Νικόλα Νεγρεπόντε υπεύθυνο του εργαστηρίου Media Lab θα τον εντάξει στο δυναμικό της ομάδας ως διευθυντή πληροφορικής του συγκεκριμένου εργαστηρίου, θέση που κατέχει από τον Ιανουάριο του 1996 (σε ηλικία 28 ετών) έως και σήμερα.

Από το 1996 μέχρι και σήμερα στο επίκεντρο της εργασίας του βρίσκεται η έρευνα στους τομείς της συνδεσιμότητας, των ευρυζωνικών δικτύων και, τα τελευταία χρόνια, της δημιουργίας χαμηλού κόστους υποδομών τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης ενώ βασικό ενδιαφέρον του αποτελεί το κοινωνικό αποτύπωμα των νέων τεχνολογιών παγκοσμίως. Χαρακτηριστικά του γνωρίσματα σε όλες του τις ερευνητικές δραστηριότητες μέχρι και σήμερα αποτελούν τόσο ο υψηλός βαθμός καινοτομίας όσο και η εξωστρέφεια και ευρεία εφαρμογή των αποτελεσμάτων, πάντοτε με στόχο τη βελτίωση των συνθηκών ζωής των πολιτών και της αύξησης του ψηφιακά εγγράμματου πληθυσμού. Αυτή η τάση τον οδήγησε, μαζί με τον Νικόλα Νεγρεπόντε, στη δημιουργία ενός από τα πιο σημαντικά και υψηλού αντικτύπου έργα παγκοσμίως τον 21ο αιώνα. Το έργο OLPC (One Laptop Per Child).

Η επαγγελματική πορεία του κ. Μπλέτσα ξεκίνησε πολύ νωρίς. Από τον Ιανουάριο του 1987 έως τον Μάιο του 1990 εργάσθηκε ως αναλυτής/προγραμματιστής στην εταιρεία ATKO Computer Systems S.A., ενώ μετά την ολοκλήρωση των μεταπτυχιακών του σπουδών τον Ιανουάριο του 1993 εργάσθηκε στην εταιρεία AWARE Inc., στο Bedford των Η.Π.Α. μέχρι και τον Δεκέμβριο του 1995. Από τον Ιανουάριο του 1996 που ξεκίνησε να υπηρετεί ως διευθυντής Πληροφορικής του Media Lab στο M.I.T ανέλαβε και άλλες θέσεις ευθύνης. Τον Σεπτέμβρη του 2000 γίνεται συνιδρυτής της εταιρείας Velti S.A στην Αθήνα μιας εκ των πρωτοπόρων εταιριών στον τομέα των κινητών επικοινωνιών αλλά και σε άλλους τομείς του χώρου της Πληροφορικής. Στην εταιρεία θα συνεχίσει τη συνεργασία του μέχρι τον Δεκέμβρη του 2006. Ο κ. Μπλέτσας θα αποτελέσει ιδρυτικό μέλος της εταιρείας One Laptop per Child ενώ για τα επόμενα τρία χρόνια θα απασχοληθεί ως Υπεύθυνος Επικοινωνιών (Chief Connectivity Officer) στην εταιρεία αυτή με αποτέλεσμα τη δημιουργία του πολύ γνωστού παγκοσμίως XO-1 φορητού υπολογιστή. Από τον Ιούνιο του 2010 έως τον Σεπτέμβρη του 2013 διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ο.Τ.Ε.

Η συμβολή του κ. Μπλέτσα στην επιστήμη της Πληροφορικής και ιδιαίτερα στην εφαρμογή της πληροφορικής σε διάφορους τομείς, μεταξύ αυτών και του Πολιτισμού, είναι ευρέως γνωστή και καθολικά αποδεκτή και γι’ αυτό θεωρείτε ως μία από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες στο χώρο των Τεχνολογιών Πληροφορικής και των Επικοινωνιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η αναγόρευση του κ. Μιχαήλ Μπλέτσα ως Επίτιμο Διδάκτορα του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (ΤΠΤΕ) αποτελεί μία αναγνώριση της συνεισφοράς και της πορείας του στην κοινωνία μας αλλά και λαμπρό παράδειγμα για τους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Τμήματός μας.