Τα νέα του Τμήματος

Αναλυτικά τα σημαντικά νέα του Τμήματος!

Γιάννης Κολοκοτρώνης
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης – Δυτική Τέχνη
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Η κληρονομιά του ευρωπαϊκού μοντερνισμού
Οι πολλαπλές πτυχές της κρίσης στις αρχές του 20ου αιώνα έφερε στο προσκήνιο τα κινήματα του μοντερνισμού με προτάσεις που στόχευαν στη ρήξη με την παράδοση και την ενατένιση με το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο συγχρονισμός της τέχνης με τα δεδομένα της τεχνολογίας και της οικονομίας, ήταν η ρηξικέλευθη τομή στην αισθητική εμπειρία του 19ου αιώνα. Ο μοντερνισμός όχι απλά άλλαξε τα δεδομένα της τέχνης αλλά έκανε τον κόσμο να τρέξει νωρίτερα στη συνάντησή του με το μέλλον. Μεταπολεμικά, πολλά κινήματα ή τάσεις της τέχνης που χρησιμοποιούν το πρόθεμα «νέο», αποδεικνύουν τη συνέχεια και την διεύρυνση των ορίων που κινήθηκε ο μοντερνισμός.
Περισσότερες πληροφορίες: εδώ

Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε από το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Βορείου Αιγαίου η διαδικτυακή συνάντηση "Σπουδές Πληροφορικής: αναζητώντας στόχους και προοπτικές", που στόχο είχε να απαντήσει στα επαγγελματικά ερωτήματα των μαθητών του Βορείου Αιγαίου και να διερευνήσει τις προοπτικές και τις ευκαιρίες της Πληροφορικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η κ. Ευαγγελία Καβακλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση, συζητώντας για τις επαγγελματικές προοπτικές της πληροφορικής στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.https://rb.gy/qchm2s
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατήστε εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=pgDeDCPoCI4

Help 

Την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε το 1ο City Lab του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που στόχο είχε την ανάδειξη της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών ψηφιακής καινοτομίας και συμμετοχικότητας. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση, συζητώντας για τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, την τοπική ανάπτυξη και τον τρόπο που τα νησιά μπορούν να είναι βιώσιμα.https://fb.watch/47vMHUDVDU/

Help  Help

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Kalamata@Smartcity Innovation Talks η οποία αποτελεί την συνέχεια του επιτυχημένου City Innovation Talks, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 στην Αθήνα από την Crowdpolicy. Βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προετοιμασία της επόμενης μέρας, ώστε μια έξυπνη πόλη να μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογική καινοτομία και τις νέες τάσεις για την υλοποίηση δράσεων με τοπικά και εθνικά οφέλη. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση με τη θεματική «Έξυπνες Λύσεις στον τομέα του Ψηφιακού Πολιτισμού - Η περίπτωση του PSMART Project».https://fb.watch/3X44wnxTFt/

Help  Help Help

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε το 1ο City Lab του Δήμου Μοσχάτου — Ταύρου που στόχο είχε την ανάδειξη της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών ψηφιακής καινοτομίας και συμμετοχικότητας. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση με τη θεματική «Έξυπνες Πόλεις: Απαιτήσεις και Προκλήσεις».https://www.mymoschato.gr/2021/02/epitychimeno-to-1o-city-lab-dimoy-moschatoy-tay.html

Help Help

Συμμετοχή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος κας. Αναστασίας Χουρμουζιάδη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ICOM Γαλλίας την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με θέμα «Ανοικτά, προσβάσιμα, βιώσιμα, διασυνδεδεμένα… Είναι ο ψηφιακός κόσμος συμπεριληπτικός;» Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: Τι συνιστά ψηφιακή επιτυχία; Είναι η ελεύθερη ψηφιακή τεχνολογία βιώσιμη; Προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία νέες μορφές αλληλεγγύης ανάμεσα στα μουσεία; Επηρέασε σε βάθος η πανδημία τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα μουσεία; Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Νάσια Χουρμουζιάδη, Αν. Καθηγήτρια Τ.Π.Τ.Ε., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Ech-Cherki Dahmali, President of CIMUSET (ICOM's International Committee for Museums and
  • Collections of Science and Technology) and Director of the Maroc Telecom Museum
  • Brigitte Liabeuf, Advisor for Museums and Plastic Arts, DRAC Auvergne-Rhône Alps
  • Pierre-Yves Lochon, associate director of Sinapses Conseils and director of Clic France
  • Paul Salmona, Director of the Museum of Art and History of Judaism .

Τα Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης (ΕΠΜ) είναι η πεμπτουσία της ενσωμάτωσης αρκετών Τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διαδικασία μάθησης. Σε αυτήν τη μελέτη, εξετάζουμε την απόδοση ενός εικονικού περιβάλλοντος πολλαπλών χρηστών, ενσωματώνοντας υψηλής πιστότητας εικονικούς εκπροσώπους (Avatars), τροφοδοτημένους με κίνηση σώματος, εκφράσεις προσώπου και κατεύθυνση βλέμματος ενός πραγματικού καθηγητή, σε πραγματικό χρόνο, ως εργαλείο για την ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας στα ΕΠΜ. https://www.youtube.com/watch?v=KKcSDBEBEU0&feature=youtu.be

Ο Αν. Καθηγητής του ΑΠΘ (Τμήμα Κινηματογράφου) και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος ήταν καλεσμένος καθηγητής σε 4ωρο workshop-masterclass στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία – Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ» με θέμα: «Ντοκιμαντέρ, δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτό».

Help

Την Τρίτη 26/01/2021 στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, μαζί με τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καλλονιάτη και την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων και Δια Βίου Μάθησης συνυπέγραψαν Παράρτημα συνεργασίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Σκοπός της ενέργειας αυτής αποτελεί η εξειδίκευση των δράσεων των δύο φορέων στους τομείς του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών. (http://www.aegean.gr/announcement/υπογραφη-παραρτηματοσ-mnhmonioy-συνεργασιασ-μεταξυ-του-πανεπιστημιοy-αιγαιου-και-του)

Η διάσημη ντοκιμαντερίστρια και Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύα Στεφανή ήταν καλεσμένη ομιλήτρια σε 4ωρο workshop-masterclass στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία – Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ».

Help

H ερευνητική ομάδα του Σημασιολογικού Ιστού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δημιούργησε ανοικτά διασυνδεδεμένα δεδομένα (linked open data) των έργων τέχνης του μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Η εργασία πραγματοποιήθηκε με τεχνολογίες Linked Data (RDFa, Microdata) και πολιτιστικά λεξιλόγια της Europeana (EDM) και της Google (Schema.org). Περισσότερα για το σύνολο δεδομένων (dataset) μπορείτε να βρείτε στη σελίδα https://www.childrensartmuseum.gr/LD-project/ και στο Zenodo: https://zenodo.org/record/4425440.

Help Help

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του COVID-19, η ορκωμοσία του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020.

Η διαδικασία της τελετής καθομολόγησης των αποφοίτων υποστηρίχθηκε από τη γραμματεία του Τμήματος. Στην ορκωμοσία παρευρέθηκαν Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητής Παπαγεωργίου Δημήτριος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Ναγόπουλος Νικόλαος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αναπληρωτής Καθηγητής, Καλλονιάτης Χρήστος, οι οποίοι παρέδωσαν τα διπλώματα σε 39 προπτυχιακούς και 14 μεταπτυχιακούς απόφοιτους του Τμήματος και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά τους.

Help Help

H ερευνητική ομάδα του Σημασιολογικού Ιστού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέπτυξε εκπαιδευτικό λογισμικό διαλόγου (educational chatbot) βασισμένο σε ΤΝ (conversational AI) και στην εκπαιδευτική μέθοδο CLIL (content and language integrated learning). H αξιολόγηση του λογισμικού πραγματοποιήθηκε με πολιτιστικό περιεχόμενο στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα, σε συνεργασία με το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και τις σχολές ξένων γλωσσών του Κεντέρη Μ. και της Αίνιζλης Ρένας. Το chatbot και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο από την σελίδα https://eduasasara.wixsite.com/followasasara2020 και μέσω FB/Messenger, Viber.

Help Help

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το καλωσόρισμα των πρωτοετών του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020. Κατά το διάστημα αυτό οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες είχαν τη δυνατότητα μέσω εξ’ αποστάσεως παρουσιάσεων να γνωρίσουν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, να ενημερωθούν για τον Κανονισμό των Σπουδών τους και να συζητήσουν με τους/τις υπεύθυνους/ες των παρουσιάσεων για διάφορα θέματα που θα τους βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Το Καλωσόρισμα των Πρωτοετών έχει καταγραφεί εδώ:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLImGhm8yJYXpEIoqwMZxZWxp51u6Y1usO

Help

H ερευνητική ομάδα του Σημασιολογικού Ιστού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέπτυξε λογισμικό διαλόγου (chatbot) βασισμένο σε ΤΝ (conversational AI) για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον ιό Covid-19 στην ελληνική γλώσσα. Το chatbot είναι διαθέσιμο μέσω FB/Messenger ( https://www.facebook.com/Chatbot4Covid19GR) και Viber (viber://pa?chatURI=covid19botuoa). H χρήση του έχει ξεκινήσει στις αρχές της πανδημίας (άνοιξη 2020).

Help Help