Τα νέα του Τμήματος

Αναλυτικά τα σημαντικά νέα του Τμήματος!

Την Τετάρτη 15 Μαϊου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου εσπερίδα με τίτλο «Ερευνητικές δράσεις, νέες τεχνολογίες και μουσεία» στην οποία συμμετείχαν μέλη του Τμήματος. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Στο πλαίσιο του φετινού εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18/5), το Πολιτιστικό Ίδρυμα Ομίλου Πειραιώς οργανώνει, σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, εσπερίδα με θέμα «Ερευνητικές δράσεις, νέες τεχνολογίες και μουσεία», την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 18.00-21.30 στο Μουσείο Βιομηχανικής Ελαιουργίας Λέσβου. Μπορείτε να βρείτε το δελτίο τύπου και το Πρόγραμμα .

Την Πέμπτη 18 Απριλίου 2024 στο Future Lab των φοιτητικών εστιών ξεκίνησε με μεγάλη επιτυχία η Α΄φάση της έρευνας του προγράμματος με τίτλο “Ψηφιακό ευ ζην στη μεταουμανιστική εποχή: μια κριτική προσέγγιση” που διεξάγεται από το Εργαστήριο Πολιτισμικών Πληροφορικών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και χρηματοδοτείται από το Ελληνικό Ίδρυμα Έρευνας & Καινοτομίας (ΕΛΙΔΕΚ). Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Ο Καθηγητής του Τμήματος κ. Χρήστος Καλλονιάτης πραγματοποίησε ομιλία με τίτλο «Ασφάλεια και Προστασία της Ιδιωτικότητας στο Διαδίκτυο» στην εκδήλωση «Μείνετε Ασφαλείς στο Διαδίκτυο» που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Απριλίου στη Χίο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2024 θα πραγματοποιηθεί παρουσίαση του Καθηγητή του Τμήματος κ. Χρήστου-Νικόλαου Αναγνωστόπουλου με τίτλο "Εισαγωγή στις τεχνολογίες τρισδιάστατης σάρωσης και αναπαράστασης" σε εκδήλωση εκδήλωση που διοργανώνει το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ηλεκτρονικού Περιεχομένου και το Υπουργείο Πολιτισμού. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα στο facebook και εδώ .

Προετοιμασία για την έναρξη έργου που αφορά στην ανάπτυξη συστήματος τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) χωρίς μεροληψία για τη δίκαιη πρόβλεψη της υποτροπής επανεγκλισμού σε σωφρονιστικά ιδρύματα, τονίζοντας την προοπτική της ισότητας των φύλων, σύμφωνα με τη νομοθεσία της ΕΕ για ΤΝ χωρίς διακρίσεις. Το FAIR-PReSONS project χρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα JUST-2023-JACC-EJUSTICE και αφορά σε έργο 2 ετών, 7 εταίρων (από Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, Πορτογαλία). Συντονιστής εταίρος το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το εργαστήριο Intelligent Systems Lab, University of the Aegean συντονίζει το έργο και υλοποιεί δράσεις του σε διάφορα πακέτα εργασίας (έρευνα και ανάπτυξη). Μαζί με: Τσεκούρας Γ., Χατζησταμάτης Σ., Γιαλλούρης Σ., Σωτήρης Αγγελής Stamatis Spirou.

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου πραγματοποιείται εκδήλωση στο Δημοτικό θέατρο από το Τμήμα με τίτλο “Μένουμε Ασφαλής στο Διαδίκτυο” .Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τεριάντ πραγματοποιήθηκε ενημέρωση από τον Πρόεδρο του Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Καθηγητή κ. Χρήστο Καλλονιάτη σε εκπαιδευτικούς από διάφορα μέρη της Ελλάδας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Δείτε περιπτώσεις αποφοίτων που έχουν πραγματοποιήσει την καριέρα τους στο εξωτερικό εδώ .

28 Φεβρουαρίου 2023, 23:22 - Στείλε όταν φτάσεις”, ένα ντοκιμαντέρ του CNN Greece σε σκηνοθεσία του αποφοίτου μας Σεραφείμ Ντούσια. Δείτε το εδώ .

Γιατί να επιλέξεις να σπουδάσεις στο Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας; Δες τους λόγους εδώ .

Φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος στο πλαίσιο του μαθήματος Virtual Reality που διδάσκει ο Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής κ. Κασαπάκης Βλάσης δημιούργησαν Unity Games. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Οι Sleeping Waterbots συμμετέχουν για 2η χρονιά στο FIRST LEGO League Greece . Αυτή τη χρονιά ήταν υπό την Αιγίδα του Τμήματος και στο πλαίσιο αυτό συνεργάστηκαν με τον κ Βλάση Κασαπάκη και την ομάδα του.Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων (i-lab.aegean.gr) του Τμήματός μας συμμετέχει σε έργα Τεχνητής Νοημοσύνης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

H ερευνητική Ομάδα Τρισδιάστατης Οπτικοποίησης του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων (i-lab.aegean.gr) του Τμήματός μας συνέταξε οδηγό καλών πρακτικών 3Δ Ψηφιοποίησης, Οπτικοποίησης και Ψηφιακής Διατήρησης αρχείων. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Πραγματοποιήθηκε η Τελετή καθομολόγησης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας για το Δεκέμβριο του 2023. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ .

Μια εθελοντική δράση του πραγματοποιήθηκε από μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου PrivaSI lab για την εκπαίδευση των μελών του ΚΑΠΗ Μυτιλήνης στην ασφαλή χρήση ψηφιακών υπηρεσιών. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Στο πλαίσιο του 2ου διαγωνισμού #ERUAHackAThon2023 που πραγματοποιήθηκε στο Université Paris VIII Vincennes - Saint-Denis συμμετείχαν οι φοιτητές Χριστόφορος Τζαννου και Νικόλαος Φωτεινός του Τμήματος. Η ομάδα τους απέσπασε την πρώτη θέση στο διαγωνισμό. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου, φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος επισκέφθηκαν τον τηλεοπτικό σταθμό Aeolos TV, στο πλαίσιο του μαθήματος «Σκηνοθεσία και Μοντάζ Οπτικοακουστικών Δεδομένων». Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Στο FREE LIVE WEBINAR STEAME-ACADEMY συμμετέχει ο Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος κ. Κασαπάκης Βλάσης με θέμα Navigating the Future: Harnessing Social Virtual Environments for Education. Οι εγγραφές είναι μέχρι 14 Νοεμβρίου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Την Πέμπτη 26 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επίσκεψη – ξενάγηση των πρωτοετών φοιτητών του Τμήματος στους χώρους της βιβλιοθήκης του Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στη Μυτιλήνη από το προσωπικό του Τμήματος και της Βιβλιοθήκης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Την Παρασκευή 13 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του συλλογικού τόμου "Τα μνημεία των άλλων: αλλότριες κληρονομιές στις παρυφές της μνήμης και της λήθης" (Νεφέλη 2023), στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Στην παρουσίαση συμμετείχε και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος κα Δέσποινα Καταπότη .Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ

Το Σάββατο 30 Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του συλλογικού τόμου BLACK MIRROR: Ο Μαύρος Καθρέφτης της Ψηφιακότητας που επιμελήθηκε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Τμήματος κα Δέσποινα Καταπότη στο βιβλιοπωλείο BOOK AND ART, στη Μυτιλήνη. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ

Την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου το Τμήμα συμμετείχε στο My Gap Feel & Fill Festival που διοργανώθηκε από το Skywalker.gr - Εργασία στην Ελλάδα στο Πολεμικό Μουσείο. Το Τμήμα εκπροσώπησαν ο Μόνιμος Επίκουρος Καθηγητής κ. Βλάσης Κασαπάκης και η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα Δέσποινα Καταπότη. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ

Τον Ιούλιο του 2023 πραγματοποιήθηκε το 13ο Συνέδριο Beyond Humanism, με θέμα: “Crises and the Posthuman. Post- Trans- and Metahumanist Reflections and Contemporary Challenges”, έχοντας κύριο διοργανωτή το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, και φέρνοντας κοντά ακαδημαϊκούς, ερευνητές και δημιουργούς από όλο τον κόσμο. Άξονα της συζήτησης και των αναλύσεων αποτέλεσε η Μεταουμανιστική φιλοσοφία (Posthumanism), σε συνάρτηση με ένα σύνολο κοινωνικών, πολιτικών και φιλοσοφικών προσεγγίσεων που αναλυθήκαν σε όλη τη διάρκεια του συνεδρίου. Βασικό μέρος της διοργάνωσης, υπήρξε και η δημιουργία μιας καλλιτεχνικής έκθεσης, με συμμετέχοντες απο τη Λέσβο και την υπόλοιπη Ελάδα, με τίτλο: Post(humanities). Η έκθεση επικεντρώθηκε στα στοιχεία του σεβασμού απέναντι στη φύση και το περιβάλλον που φιλοξενεί τον κάθε έναν από εμάς, την οικολογική συνείδηση, προσεγγίζοντας έννοιες που σχετίζονται με το ίδιο το νόημα της ύπαρξης. Εξετάζει παράλληλα την έννοια του σώματος επικεντρώνοντας το βλέμμα στο μεταουμανιστικό σώμα, επαναπροσδιορίζοντας το και δημιουργώντας νέα ερωτήματα, που καταργούν στερεότυπα και παγιωμένες αντιλήψεις για το «ανθρώπινο» και κάθε άλλον όν, τόσο σε «φυσικό» όσο και στην τεχνητή εκδοχή του (νέες τεχνολογίες, τεχνητή νοημοσύνη). Περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση μπορείτε να βρείτε εδώ

Το Εργαστήριο «Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας και Εφαρμογές Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες – PrivaSI Lab» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργανώνει κατά το διάστημα 10-21 Ιουλίου 2023 Διεθνές Θερινό Σχολείο στην Κυβερνοασφάλεια «IPICS 2023 - Intensive Program In Cyber Security: business and technical perspectives». Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Το GreenHeritage είναι ένα χρηματοδοτούμενο έργο από την Ευρωπαϊκή Ένωση που στοχεύει στον προσδιορισμό την επίδραση της κλιματικής αλλαγής στην άυλη πολιτιστική κληρονομιά. Για να επιτευχθεί αυτό, θα σχεδιαστούν περιεκτικά και καινοτόμα εργαλεία και μεθοδολογίες για την ενίσχυση της γνώσης γύρω από την απειλή της κλιματικής αλλαγής και της διαχείρισης, διατήρησης και προστασίας της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο έργο συμμετέχουν τα εξής μέλη του Τμήματος: Καθηγητής, Γεράσιμος Παυλογεωργάτος, Καθηγήτρια Αλεξάνδρα Μπούνια, Αν. Καθηγήτρια Δέσποινα Καταπότη, Επικ. Καθηγητής Κωνσταντίνος Κώτης. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες στο δελτίο τύπου και στο Φυλλάδιο

Οι φοιτητές της Μουσειολογίας του ΠΜΣ «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία», για όγδοη συνεχή χρονιά, διοργανώνουν έκθεση με τίτλο «Παραμύθι;», στις Φοιτητικές Εστίες Καλλιθέας, στις 2 και 3 Ιουνίου 2023, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Μουσειολογίας και τους προπτυχιακούς φοιτητές του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Ιδιαίτερα επιτυχές υπήρξε το διήμερο workshop (Παρασκευή 12 και Σάββατο 13 Μαίου 2023) στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου και στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τεριάντ, του επισκέπτη διδάσκοντος (με πρόγραμμα Erasmus) από το Τμήμα Design του Πανεπιστημίου της Βαρσοβίας Dominik Cudny με ειδίκευση στη Φωτογραφία και παράλληλα στην Ψυχολογία, ο οποίος κινητοποίησε τη δημιουργική πλευρά των φοιτητών μας στο μάθημα "Τέχνη με Νέα Μέσα" της Καθηγήτριας του Τμήματος Εύης Σαμπανίκου (με συμμετοχή και φοιτητών/τριών από το μάθημα της Πολιτισμικής Διαχείρισης). Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Σκοπό του συνεδρίου αποτελεί η διεύρυνση της επιστημονικής έρευνας και συζήτησης γύρω από τη διάδραση ανθρώπου - τεχνολογίας σε όλα τα επίπεδα, ιδιαίτερα μετά τις νέες προκλήσεις της μετα-πανδημικής και οικονομικής - ηθικής κρίσης σε διεθνές επίπεδο. Στο πλαίσιο της μεταπανδημικής εποχής που έχει αναδειχθεί, εμφανίζονται νέες προκλήσεις: Η πρόκληση του τοπικού (local) έναντι του παγκόσμιου με τοπικά χαρακτηριστικά (glocal). Νέες έννοιες εισάγονται όπως το "loglocal" (διεθνές τοπικό) και άλλοι όροι με αδόκιμη ακόμη μετάφραση στα ελληνικά. Επιπλέον, όροι με αρνητικό περιεχόμενο, όπως το Trash-human Unhancement (μη-ανθρώπινη παραμόρφωση του "βελτιωμένου" ανθρώπου) (Jaime del Val) ως η πραγματικότητα που κρύβεται πίσω από την γνωστή ως Transhuman Enhancement (γενετική υπερανθρώπινη "βελτίωση"). Ερωτήματα τίθενται επίσης για τη νέα έννοια της ηθικής και της ευημερίας, καθώς η ευημερία στη σύγχρονη κοινωνία αναφέρεται μόνο στο υλικό και σωματικό επίπεδο, με τη σημασία της να έχει συρρικνώθεί σε μια άκρως υλιστική αντίληψη που σχετίζεται με πρότυπα καταναλωτισμού, έναντι της ευημερίας στην αρχαία ελληνική φιλοσοφία (Πλάτωνας, Αριστοτέλης, Επίκτητος)που προσφέρει ένα νέο νόημα εντελώς διαφορετικό και πολύ ευρύτερο από «ένα lifestyle» συνδεόμενο με μια ευρύτερη του ανθρωποκεντρικού αντίληψη του εαυτού, που βασίζεται στο "πέρα από τον εαυτό" και "πέρα από το ανθρωποκεντρικό" (Beyond Humanism), μια προσέγγιση στην οποία βασίζονται πολλές καλλιτεχνικές πρακτικές και η θεωρία της τέχνης του σήμερα, η θεωρία των επιστημών και νέα φιλοσοφικά πεδία. Τα αποτελέσματα της έρευνας, των τοποθετήσεων και των συζητήσεων στο συνέδριο θα δημοσιευτούν σε είδικό συλλογικό τόμο και σε δύο επιστημονικά περιοδικά (Journal of Posthuman Studies: Philosophy, Technology, Media και Journal of Posthumanism). Το συνέδριο θα συνοδεύεται από workshops και καλλιτεχνικες δράσεις και εκθέσεις. Δείτε περισσότερες πληροφορίες στη σελίδα του συνεδρίου https://metabody.eu/13th-beyond-humanism-conference/ και στις σελίδες https://noemalab.eu/memo/calls/13th-beyond-humanism-conference-bhc/ και http://beyondhumanism.org/?ckattempt=1 .
Help

Το Σαββατο 8 Απριλίου 2023 πραγματοποιήθηκε το 13ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας στο οποίο συμμετείχε ο κ. Καλλονιάτης Χρήστος με ομιλία που είχε τίτλο “Επαυξημένη, Εικονική, Μεικτή Πραγματικότητα - Εξειδικεύσεις Δεδομένα & Προοπτικές σε έναν από τους δυναμικότερους κλάδους” . Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ .

Στον συλλογικό τόμο BLACK MIRROR: Ο Μαύρος Καθρέφτης της Ψηφιακότητας (σε επιμέλεια της Δέσποινας Καταπότη, Επίκουρης Καθηγήτριας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, Παν/μίου Αιγαίου) γράφουν πρόσωπα που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο με στόχο να διερευνήσουν το κατά πόσον μια σειρά επιστημονικής φαντασίας δύναται να ρίξει φως σε άγνωστες ή αφανείς πτυχές του τεχνοπολιτισμού του 21ου αιώνα. Πώς λειτουργεί στον θεατή η επαφή με μια ιστορία «εκτός πραγματικότητας», η οποία όμως ταυτόχρονα φαντάζει υπερβολικά «οικεία»; Στη δημοφιλήσειρά Black Mirror, η οποία άρχισε να προβάλλεται στη βρετανική τηλεόραση το 2011, αναδεικνύονται οι πολλαπλές πτυχές του φαινομένου της ψηφιακότητας και με τον τρόπο αυτό, καλλιεργείται ένας βαθύτερος προβληματισμός γύρω από το ερώτημα: Είμαστε πλέον έτοιμοι/έτοιμες να αναθεωρήσουμε (ή και να εγκαταλείψουμε) παγιωμένες απόψεις και ερμηνείες που αφορούν τη σύγχρονη ζωή; Όπως αναφέρεται άλλωστε και σε ένα από τα τρέιλερ του Black Mirror, το μέλλον «έχει διαρραγεί», το μέλλον «είναι τώρα».
Μπορείτε να δείτε παρακάτω Δελτία Τύπου σε περιοδικά και εφημερίδες:
https://www.lifo.gr/guide/book/news/black-mirror-o-mayros-kathreftis-tis-psifiakotitas .
https://www.insider.gr/eidiseis/253044/black-mirror-o-mayros-kathreftis-tis-psifiakotitas .
https://www.capital.gr/story/3681613/black-mirror-o-mauros-kathreftis-tis-psifiakotitas/ .
https://www.athinorama.gr/tv/3011114/mia-suzitisi-gia-to-black-mirror-o-mauros-kathreftis-tis-psifiakotitas-ena-biblio-gia-ti-diasimi-seira-tou-netflix/ .
https://www.protothema.gr/culture/article/1308947/black-mirror-mia-sullogiki-ekdosi-gia-to-fainomeno-tis-psifiakotitas/ .
Μπορείτε να βρείτε περισσότερα εδώ .

Την Παρασκευή 24 Μαρτίου 2023 στο πλαίσιο του μαθήματος «Εφαρμοσμένη Διδακτική» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας πραγματοποιήθηκε επίσκεψη από την κα Μαρία Κωνστάντογλου, διευθύντρια του Κέντρου Έρευνας, Εκπαίδευσης, Καινοτομίας και Ανάπτυξης της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου Α.Ε. και την εκπαιδευτικό κι επιμορφώτρια εκπαιδευτικών κα Γεωργία Ανδριώτου. Παρουσιάστηκε το ευρωπαϊκό έργο Erasmus+ “Blended Montessori-Creative Technologies approach for successful inclusion in Multicultural Schools / MonTech” «Συνδυάζοντας τη μέθοδο Montessori και τις Δημιουργικές Τεχνολογίες για μια επιτυχημένη ένταξη στα σχολεία». Η κα Ανδριώτου παρουσίασε μια νέα προσέγγιση στη διδακτική των ΤΠΕ και της Πληροφορικής στις σχολικές τάξεις υπό το πρίσμα της παιδαγωγικής Montessori και εμψύχωσε βιωματικές δραστηριότητες στις οποίες συμμετείχαν οι φοιτητές και φοιτήτριες μας.
Help Help

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου 2023, κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής τους επίσκεψης στη Λέσβο, οι μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Χαλανδρίου επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στα εργαστήρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας κι ενημερώθηκαν για τις καινοτόμες εφαρμογές των ψηφιακών μέσω και των τεχνολογιών της εικονικής και επαυξημένης πραγματικότητας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ .

Την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023, η κα Εύη Σαμπανίκου υποδέχτηκε δέκα πρόσφυγες μαθητές και μαθήτριες της Τάξης Υποδοχής του 2ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης οι οποίοι διαμένουν στις δομές ασυνόδευτων ανηλίκων της ΗΛΙΑΚΤΙΔΑΣ ΑΜΚΕ και στο ΚΥΤ Λέσβου, επισκέφτηκαν το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στο πλαίσιο του σχεδίου δράσης που εκπονούν με θέμα “Φτιάχνουμε τη δική μας φωτο-ιστορία”. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ .

Συγχαρητήρια στον Αναπληρωτή Καθηγητή του Τμήματος κύριο Γιώργος Καρυδάκης ο οποίος ορίστηκε από το Directorate-General for Communications Networks, Content and Technology (DG CNECT) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως μέλος της ομάδας εμπειρογνωμόνων (expert group) στο Common European Data Space for Cultural Heritage (CEDCHE). Ο ρόλος του CEDCHE είναι συμβουλευτικός και γνωμοδοτικός προς την ΕΕ σχετικά με πολιτικές και δράσεις που αφορούν αφενός στη στρατηγική ανάπτυξη του Data Space για την Πολιτισμική Κληρονομία και αφετέρου στην ενσωμάτωση του στον κοινό, διαλειτουργικό χώρο δεδομένων βάσει της κοινής Ευρωπαϊκής πολιτικής (European data strategy) στο πλαίσιο του Digital Europe Programme (DIGITAL). Μια σημαντική διάκριση τόσο για τον ίδιο όσο και για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ .

Οι φοιτητές/τριες του μαθήματος «Εικονική Πραγματικότητα» του Τμήματος εμπνευστήκαν από γυναικείες προσωπικότητες που ξεχώρισαν στην ιστορία και δημιούργησαν παιχνίδια διαφυγής βασισμένα σε αυτές. Μπορείτε να δέιτε το video εδώ .

Διαθέσιμος δωρεάν, στη ψηφιακή του μορφή, βρίσκεται ο συλλογικός τόμος με τίτλο: «Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός στην Ελλάδα και την Κύπρο». Ο Καθηγητής του Τμήματος κ. Γεράσιμός Παυλογεωργάτος συμμετείχε σε αυτή τη δράση. Μπορείτε να βρείτε τον συλλογικό τόμο εδώ .

Την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στα εργαστήρια του Πανεπιστημίου Αιγαίου από τους μαθητές και τις μαθήτριες του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης και συγκεκριμένα ενημερώθηκαν για τις μοντέρνες εφαρμογές συλλογής και ανάλυσης δεδομένων, όπως και εφαρμογές τρισδιάστατης σάρωσης και εκτύπωσης. Μπορείτε να δέιτε περισσότερα εδώ .

Στο τρίτο τεύχος της περιοδικής ψηφιακής έκδοσης «Αντίκτυπος» του Ελληνικού Ιδρύματος Έρευνας & Καινοτομίας - ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ., αναφέρεται ο αντίκτυπος του ερευνητικού προγράμματος «Μια ολοκληρωμένη κοινωνικο-τεχνική προσέγγιση για τον προσδιορισμό ευπροσαρμοστων απαιτήσεων για την προστασία της ιδιωτικοτητας σε περιβάλλοντα υπολογιστικού νέφους» του εργαστηρίου Τεχνολογίες Προστασίας της Ιδιωτικότητας & Εφαρμογές Πληροφορικής στις Κοινωνικές Επιστήμες. Ένα έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΛ.ΙΔ.Ε.Κ στο πλαίσιο της 2ης Προκήρυξης Μελών ΔΕΠ. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ .

Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση στην οποία συμμετέχουν η κα Αφροδίτη Βατή, Αντιδήμαρχος Τουρισμού & Πρόεδρος Ν.Π.Δ.Δ., η κα Ζαχαρώ Ιωακείμ, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού-Παιδείας, Δήμου Δυτικής Λέσβου ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματός μας και ο κ. Μιχάλης Ψαλλίδας, Managing director της Crowdpolicy Συζητούν για το Culture4aegean Bootcamp και την καινοτομία. Μπορείτε να το ακούσετε εδώ .

Συμμετοχή της Καθηγήτριας του Τμήματος Εύης Σαμπανίκου ως keynote speaker στο διεθνές συνέδριο APCORE στη Μανίλλα με θέμα ομιλίας: Hybridity in the New Reality: Sustainable Research, Inclusive Pedagogical Spaces, and Practices, που αποτελεί και τη γενική θεματική του συνεδρίου. Το APCORE (Asia-Pacific Consortium of researchers and Innovators) είναι ένας μεγάλος θεσμός ερευνητικής και εκπαιδευτικής συνεργασίας πανεπιστημίων της Ασίας και του Ειρηνικού με πανεπιστήμια στην Ευρώπη, την Αμερική, την Αφρική και αλλού, με στόχο την υλοποίηση διεθνών διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων. Σε κάθε συνέδριο εισέρχονται νέα ιδρύματα στη συμφωνία. Δείτε την αφίσα και το πρόγραμμα.

Την Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου στις 19:30 θα πραγματοποιηθεί πρώτη προβολή του art film UMWELT στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Τεριάντ. Σε αυτό το έργο η βιντεοτέχνη συναντιέται με τη σύγχρονη μουσική σύνθεση, τη γλυπτική και την τέχνη της περφόρμανς. Μπορείτε να μάθετε περισσότερα εδώ

Στις 3-4 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε το Culture4Aegean Bootcamp #hybrid. Ο 1ος Μαραθώνιος Καινοτομίας για θέματα Πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο. Συμμετείχαν πάνω από 100 άτομα και περισσότερες από 35 ομάδες. Μπορείς να παρακολουθήσεις αποσπάσματα από τον Aeolos TV , την ΕΡΤ Αιγαίου . Μάθε περισσότερα εδώ

Στις 3-4 Δεκεμβρίου πραγματοποιείται το Culture4Aegean Bootcamp #hybrid. Ο 1ος Μαραθώνιος Καινοτομίας για θέματα Πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο. Το Culture4Aegean Bootcamp θα πραγματοποιηθεί δια ζώσης στην έδρα του Πανεπιστήμιο Αιγαίου στη Μυτιλήνη ή εξ αποστάσεως. Μάθε περισσότερα εδώ

Την Παρασκευη 11 Νοεμβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη των μαθητών και των καθηγητών του Τομέα Πληροφορικής του 1ου ΕΠΑΛ Μυτιλήνης στους χώρους του Τμήματος. Η επίσκεψη περιλάμβανε ξενάγηση στα εκπαιδευτικά και ερευνητικά εργαστήρια του Τμήματος καθώς και ενημέρωση για το Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών και τις ερευνητικές δραστηριότητες του Τμήματος. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από τις καθηγήτριες του Τμήματος κ. Ευαγγελία Καβακλή και κ. Εύη Σαμπανίκου, ενώ οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν με ερευνητές του Τμήματος.


Help Help

Την Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στις 17:00 διοργανώνεται το ενημερωτικό Open Day Culture4Aegean Bootcamp! To Open Day θα πραγματοποιηθεί απομακρυσμένα με την χρήση εργαλείων τηλεδιάσκεψης και σκοπός είναι να γίνει παρουσίαση των στόχων, των θεματικών ενοτήτων και της διαδικασίας του Culture4Aegean Bootcamp, του 1ου Μαραθώνιου Καινοτομίας για θέματα Πολιτισμού στο Βόρειο Αιγαίο. Μάθε περισσότερα εδώ

Η Εύη Σαμπανίκου, Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, συμμετέχει ως προσκεκλημένη ομιλήτρια σε μια σειρά διαλέξεων με θέμα «Μετά τον άνθρωπο: Νοηματοδοτώντας τη σχέση Τέχνης, Επιστήμης και Θρησκείας στον 21ο αιώνα». Οι διαλέξεις επικεντρώνονται στη συζήτηση για τις μεταμορφώσεις της ανθρώπινης κατάστασης με φόντο τις σύγχρονες μεταουμανιστικές και νεοϋλιστικές θεωρίες που περιλαμβάνουν όχι μόνο τον ανθρώπινο παράγοντα, αλλά μια διευρυμένη ένταξη (σε ένα νέο θεωρητικό πλαίσιο) του μη ανθρώπινου, από τα άλλα έμβια όντα και το περιβάλλον έως την τεχνολογία και την τεχνητή νοημοσύνη. Στο πλαίσιο αυτό εξετάζονται, μέσω διεπιστημονικών προσεγγίσεων, οι αλληλεπιδράσεις και οι μετασχηματισμοί τέχνης, επιστήμης και θρησκείας, από μια σειρά ειδικών που επεξεργάζονται τη σχέση αυτή υπό το πρίσμα των μεταουμανιστικών θεωρήσεων. Η σειρά διαλέξεων θα διαρκέσει από τον Οκτώβριο 2022 έως τις αρχές Φεβρουαρίου 2023 τις Τρίτες από τις 6.00 έως 8.00 μ.μ. (μία ώρα ομιλία, μία ώρα συζήτηση) στο Καθολικό Πανεπιστήμιο του Λιντς (Αυστρία). Διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ιστορίας και Θεωρίας της Τέχνης (μέσω της Καθηγήτριας Kerstin Borchhardt) και αποτελεί μέρος της διεπιστημονικής ερευνητικής εστίασης του Πανεπιστημίου. Η ομιλία της Εύης Σαμπανίκου πραγματοποιείται στις 25 Οκτωβρίου 2022 και έχει θέμα: ““From Postmodern to Posthuman Art: Technologies, Theologies and Ethics of the Visual Arts in the 21st Century“ (Από τη Μεταμοντέρνα στη Μεταουμανιστική Τέχνη: Τεχνολογίες, Θεολογίες και Ηθική των Εικαστικών Τεχνών στον 21ο αιώνα). Μπορείτε να δείτε το πρόγραμμα στο φυλλάδιο. Μπορείτε να βρείτε πληροφορίες εδώ

Την Τετάρτη 17 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη επίσκεψη – ξενάγηση των πρωτοετών φοιτητών/τριών του Τμήματος στους χώρους της βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, στη Μυτιλήνη με τη συνοδεία προσωπικού του Τμήματος. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

To εργαστήριο Museolab - Εργαστήριο Μουσειολογίας του Τμήματος παρουσίασε την έκθεση "Μυτιλήνη τῇ 26 Σεπτεμβρίου 1922. Μια έκθεση με αφορμή ένα ημερολόγιο".Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ιδρυματικού έργου e-Aegean CulTour «Ψηφιακός Μετασχηματισμός Αιγαίου Αρχιπελάγους στον Πολιτισμό και Τουρισμό». Μπορείτε να βρείτε το βίντεο εδώ

Η εξαιρετική πτυχιακή εργασία του απόφοιτου του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας Παναγιώτη Βασιλόγαμβρου έγινε μόλις δεκτή, με τίτλο "The Effects of In-Game Advertising on Non-Immersive Game Experience", στο IEEE GEM 2022 (https://gem2022.ieee-gem.space/), ένα από τα κορυφαία συνέδρια ψηφιακών παιχνιδιών. Μπορείτε να βρείτε το βίντεο εδώ

Πρόκειται για ένα διεθνές διεπιστημονικό υβριδικής μορφής συνέδριο (online και δια ζώσης) που επικεντρώνεται στην συζήτηση γύρω από ψηφιακούς και φυσικούς καλλιτεχνικούς πειραματισμούς, με στόχο την επανεφεύρεση του σώματος, της κίνησης και τη διερεύνηση πολλαπλών βιώσιμων τρόπων ζωής και ανάπτυξης για την αποκατάσταση της Υγείας του Πλανήτη στην Ανθρωπόκαινο εποχή. Η διερεύνηση εκτείνεται σε όλο το φάσμα των τεχνών, της τεχνολογίας, της φιλοσοφίας και των κοινωνικών πρακτικών. Βασική πρόταση του κεντρικού διοργανωτή Jaime del Val είναι να αντιμετωπιστούν οι τρέχουσες παγκόσμιες, οικολογικές και κοινωνικές προκλήσεις με μια μοναδική, πρωτότυπη και εγκάρσια προσέγγιση που υπογραμμίζει τον υποτιμημένο ρόλο του κινούμενου σώματος και την ανάγκη επανεφεύρεσής του. Σε αυτό το πλαίσιο, παράλληλα με τις ομιλίες, οργανώνεται μια σειρά από καλλιτεχνικά workshops που συνδυάζουν τη σωματική κίνηση με τις νέες τεχνολογίες και παίρνουν θέση απέναντι σε διεθνή (κλιματική αλλαγή) και τοπικά κοινωνικοπολιτικά ζητήματα. Τοπικού ενδιαφέροντος είναι το Workshop του Jaime del Val που θα διεξαχθεί στην Ερεσό από 23 έως 30 Σεπτεμβρίου 2022 και στηρίζει τις αρχές και τους στόχους τηε Πρωτοβουλίας Ερεσού για να προστατευτεί η παραλία Αφεντέλλι. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Στις 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθεί η Μεσογειακή Βραδιά Ερευνητή στο κέντρο της Μυτιλήνης και σε πολλές άλλες πόλεις του εξωτερικού. Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας συμμετέχει σε αυτή τη δράση όπου θα παρουσιαστούν ερευνητικά έργα των εργαστηρίων του. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Σας ενημερώνουμε ότι το παρατείνεται η περίοδος υποβολής αιτήσεων στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών “ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΜΝΗΜΕΙΩΝ: ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑ, ΠΟΛΗ ΚΑΙ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΚΑΔΗΜΑΪΚΟ ΕΤΟΣ 2022-23” στο οποίο συμμετέχει και το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας έως την 19η Σεπτεμβρίου 2022. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Στα πλαίσια της Πράξης INTERREG RECULT, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποιεί την Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2022 στη Μυτιλήνη, Συνέδριο Ανάδειξης της Θρησκευτικής Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Ανάπτυξης του Θρησκευτικού Τουρισμού.Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου συμμετέχει μέσω του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Προσκεκλημένος ομιλητής του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν ο Καθηγητής του Παν. Αιγαίου κ. Γεράσιμος Παυλογεωργάτος στην εκδήλωση με θέμα: "Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός - Εθνική Χωρική Στρατηγική για το θαλάσσιο χώρο", την Παρασκευή 8 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο του ΥΠΕΝ.
Την εκδήλωση συντόνισε ο Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, Ομότ. Καθηγητής του Παν. Θεσσαλίας κ. Χάρης Κοκκώσης και συμμετείχαν ο Υφυπουργός ΠΕΝ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Βαρελίδης Πέτρος και ο Γενικός Γραμματέας Λιμένων, Λιμενικής Πολιτικής και Ναυτιλιακών Επενδύσεων κ. Ευάγγελος Κυριαζόπουλος.
Την εκδήλωση παρακολούθησαν στελέχη του ΥΠΕΝ και Υπουργείων που εμπλέκονται στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (ΥΝΑΝΠ, ΥΕΘΑ, Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού κ.α.), εκπρόσωποι φορέων και Καθηγητές Πανεπιστημίων. Συμμετείχε επίσης αντιπροσωπεία στελεχών του αρμόδιου Υφυπουργείου για το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκε η πρόοδος στο Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό στη χώρα μας με έμφαση στις αναδυόμενες δραστηριότητες και χρήσεις του θαλάσσιου χώρου, με παρουσιάσεις των ερευνητικών αποτελεσμάτων και την εισήγηση συγκεκριμένων προτάσεων, για ένα εξαιρετικά σύνθετο όσο και σημαντικό θέμα για τη χώρα μας όπως είναι ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός και η Γαλάζια Ανάπτυξη.
Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου ασχολείται ερευνητικά από το 2013 με το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, υλοποιώντας δύο στρατηγικά έργα για την Ελλάδα και την Κύπρο: το Στρατηγικό Έργο «Διασυνοριακή Συνεργασία για Ανάπτυξη Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού -ΘΑΛ-ΧΩΡ» (2013-2015) και το Στρατηγικό Έργο «Διασυνοριακή Συνεργασία για Εφαρμογή Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού – ΘΑΛ-ΧΩΡ 2» (2018- σήμερα), με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Interreg "Ελλάδα - Κύπρος", με επιστημονικό υπεύθυνο τον Καθηγητή κ. Γεράσιμο Παυλογεωργάτο. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ

Την Πέμπτη 7 Ιουλίου 2022 ολοκληρώθηκε με μεγαλη επιτυχια το 16ο διεθνές συνέδριο «IFIP International Symposium on Human Aspects of Information Security & Assurance (HAISA 2022)» που διοργανώθηκε από το εργαστήριο PrivaSI Lab του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας με επιστημονικά υπεύθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καλλονιάτη σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο του Nottingham και το Πανεπιστήμιο του Plymouth. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες: https://www.stonisi.gr/post/41991/diethnes-synedrio-sto-panepisthmio-aigaioy?fbclid=IwAR0YqsRI6aAauyvH3R6ZAWYEV9fElvtESeClgRNe9WfT7vsRdX-WCnh-fLI#.YsvqeSiT7UQ.facebook
https://www.lesvosnews.net/articles/news-categories/ekpaideysi/epistimoniko-synedrio-stin-asfaleia-pliroforiakon-systimaton?fbclid=IwAR0mujzF5dc97xBOXf5J8pIgbrKOtLpXhWYn_ZXDfWPHwaw8mVagkkY87mw

Την Τετάρτη 15 Ιουνίου προβλήθηκε στην ΕΡΤ3 στους Άξονες Ανάπτυξης εκπομπή όπου παρουσιάστηκαν τα Τμήματα του Πανεπιστημίου Αιγαίου και το έργο τους. Για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας μίλησαν στην εκπομπή ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης Πρόεδρος και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος, ο κ. Γιώργος Τσεκούρας, Καθηγητής του Τμήματος και ο κ. Βλάσης Κασαπάκης, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Από τις 3 Ιουνίου έως τις 6 Ιουνίου πραγματοποιήθηκε η έκθεση με τίτλο “τα cookies & άλλες ιστορίες ιδιωτικότητας” που διοργανώθηκε από τους φοιτητές και τις φοιτήτριες της κατεύθυνσης Μουσειολογίας του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία» του Τμήματος μας με μεγάλη επιτυχία. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στις 20 Απριλίου πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Μπενάκη η επετειακή εκδήλωση και έκθεση του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας για τα 20 χρόνια λειτουργίας του. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες και να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ.

Το Εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων του Τ.Π.Τ.Ε σε συνεργασία με τον φοιτητικό σύλλογο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας "Στρατής Ελευθεριάδης - Τεριάντ" διοργανώνουν διαδικτυακό workshop με θέμα "Ερευνητική Μεθοδολογία και Νέες Τεχνολογίες για την 3D Ψηφιοποίηση και Οπτικοποίηση Πολιτισμικής Κληρονομιάς: Η περίπτωση της Πράξης DIGIARCK. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τη Δευτέρα 4 Απριλίου 2022 πραγματοποιήθηκε το 1ο εκπαιδευτικό σεμινάριο διάθεσης ανοικτών δεδομένων μέσω του O2Hub στο οποίο συμμετείχε ο κ. Καλλονιάτης Χρήστος παρουσιάζοντας ζητήματα που αφορούν στα Προσωπικά Δεδομένα και την Ανωνυμοποίηση. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Μια πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε η κα Αλεξάνδρα Μπούνια, Καθηγήτρια του Τμήματος, στο Museospace, ένα κοινωνικό ίδρυμα με πολιτιστικό σκοπό στην οποία αναφέρθηκε σε δράσεις της αναφορικά με τον πολιτισμό και τα μουσεία. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ο απόφοιτος του ΤΠΤΕ κ. Σεραφείμ Ντούσιας σκηνοθετεί το νέο ντοκιμαντέρ του CNN Greece για τα δύο χρόνια πανδημίας Covid-19 στην Ελλάδα σε αφήγηση του ηθοποιού Γιάννη Μπέζου και μουσική της Ευανθίας Ρεμπούτσικα. Μπορείτε να δείτε περισσότερα εδώ.

Η κα Αλεξάνδρα Μπούνια σε συνεργασία με προσωπικό από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου και το Κέντρο Cyens επιμελήθηκαν το Συλλογικό Τόμο με τίτλο Emerging Technologies and Museums: Mediating Difficult Heritage ο οποίος εκδόθηκε από τον εκδοτικό οίκο Berghahn. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Την Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2022 πραγματοποιήθηκε Ημερίδα Ασφαλούς Διαδικτύου από το Πειραματικό Λύκειο Μυτιλήνης στην οποία συμμετείχε ο κ. Καλλονιάτης Χρήστος παρουσιάζοντας ζητήματα που αφορούν σε θέματα ασφάλειας και προστασίας προσωπικών δεδομένων στο Διαδίκτυο. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Ενδιαφέρον δημοσίευμα για το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας στο in.gr στο οποίο ο σύμβουλος σταδιοδρομίας κ. Ταουσάνης Χρηστος αναφέρεται στις νέες επιστημονικές περιοχές των επαγγελμάτων του μέλλοντος και στο ρόλο του Τμήματος. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου εγκαταστάθηκε ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης των περιβαλλοντικών παραμέτρων, ώστε να διασφαλιστεί η ασφάλεια και των πλέον ευαίσθητων εκθεμάτων από τις περιβαλλοντικές αλλαγές. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

H κα Καταπότη Δέσποινα, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος συμμετείχε στο πρόγραμμα με τίτλο “We Could Grow Together”. Ένα πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που διερευνά την έννοια του "ξένου", του "άλλου" στον κόσμο των εφήβων, θέτοντας ως σημείο αφετηρίας την εμβληματική ταινία του Στήβεν Σπήλμπεργκ "ΕΤ ο Εξωγήινος". Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

H κα Καταπότη Δέσποινα, Μόνιμη Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος συμμετείχε στο έργο με τίτλο “Κεντημένο Ψωμί”. Το έργο Κεντημένο Ψωμί αναπτύχθηκε μέσα από την πολύμηνη έρευνα για το τελετουργικό της διακόσμησης του ψωμιού κατά τον εορτασμό σημαντικών περιστάσεων κυρίως στις αγροτικές περιοχές της Ελλάδας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή τελετή καθομολόγησης των αποφοίτων του Τμήματος. Μπορείτε να την παρακολουθήσετε εδώ.

Η τέως Καθηγήτρια του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας συμπεριλαμβάνεται στη λίστα του Politico με τους πιο επιδραστικούς Ευρωπαίους. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου, στις 18:30 θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή στρογγυλή τράπεζα για τον Εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Ακαδημαϊκής Κληρονομιάς. Η κα Μπούνια Αλεξάνδρα θα συμμετέχει στην παρουσίαση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Οι εκδόσεις Ασίνη σας προσκαλούν την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου, στις 19:00 στη διαδικτυακή παρουσίαση του Συλλογικού Τόμου με τίτλο "Εισαγωγή στη διαχείριση της πολιτιστικής κληρονομιάς". Η κα Μπούνια Αλεξάνδρα θα συμμετέχει στην παρουσίαση. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Με αφορμή την παρουσίαση της κας Μπούνια σε εργαστήρι του συνεδρίου CoMuseum 2021 πραγματοποιήθηκε συνέντευξη στη δημοσιογραφική ιστοσελίδα protagon.gr, μιλώντας για τις πτυχές της μουσειακής πραγματικότητας της χώρας. Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας συμμετέχει στο Συνέδριο CoMuseum 2021 με τη διοργάνωση του εργαστηρίου “Μέτρηση Κοινωνικού Αντικτύπου των Μουσείων: διαγράφοντας πορεία προς την Συνηγορία” υπό την επίβλεψη της κας Μπούνια Αλεξάνδρας, Καθηγήτριας του Τμήματος. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

O Καθηγητής του Τμήματος, κ. Αναγνωστόπουλος Χρήστος-Νικόλαος εντάχθηκε στον ετήσιο κατάλογο των 100.000 κορυφαίων επιστημόνων/ισσών παγκοσμίως βάσει της απήχησης του ερευνητικού του έργου στο επιστημονικό πεδίο που υπηρετεί. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας συμπλήρωσε 20 χρόνια λειτουργίας από την ίδρυσή του (2000) και εξέδωσε τον επετειακό συλλογικό τόμο με τίτλο “41 όροι και ορισμοί”. Το συλλογικό αυτό έργο έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία. Αποτυπώνει το πολυδιάστατο επιστημονικό προφίλ του Τμήματος, το οποίο βρίσκει παραγωγική εφαρμογή σε πλήθος ακαδημαϊκών και επαγγελματικών πεδίων όπου συναντώνται ο Πολιτισμός, οι Νέες Τεχνολογίες και η Επικοινωνία. Μπορείτε να μελετήσετε τον τον συλλογικό τόμο εδώ.

Ο ΕΛΚΕ του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην 1η Διεθνή Εκθεσιακή Πλατφόρμα Ψηφιακής Τεχνολογίας και Καινοτομίας Beyond 4.0, που φιλοξενήθηκε στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-HELEXPO στη Θεσσαλονίκη από τις 14-16 Οκτωβρίου. To Τμήμα συμμετείχε στην έκθεση παρουσιάζοντας αποτελέσματα των ερευνητικών έργων.Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

O Νικόλας Βαμβουκλής, Yποψήφιος Διδάκτορας του Τμήματος, βραβεύτηκε από τo Πρόγραμμα Υποστήριξης Καλλιτεχνών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος για την επιτυχημένη πορεία του στην επιμέλεια εικαστικών εκθέσεων. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης στo Μουσείο- Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade / Λέσβος σε συνεργασία με το Τμήμα μας. Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να δείτε εδώ.

Σήμερα 13/10/2021 πραγματοποιήθηκε το Καλωσόρισμα των πρωτοετών φοιτητών/τριών του ακαδημαϊκού έτους 2021-2022. Αυτή τη χρονιά οι φοιτητές/τριες είχαν την ευκαιρία να γνωρίσουν από κοντά το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό, το οποίο με τη σειρά του ενημέρωσε τους/τις φοιτητές/τριες για τον Κανονισμό των Σπουδών τους και συζητήθηκαν διάφορα θέματα που θα βοηθήσουν τους/τις φοιτητές/τριες κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους.
Help Help

Τo Μουσείο- Βιβλιοθήκη Στρατή Ελευθεριάδη-Tériade / Λέσβος σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (Τ.Π.Τ.Ε) του Πανεπιστημίου Αιγαίου, παρουσιάζουν την Παρασκευή, 15 Οκτωβρίου 2021 και ώρα 18:30 την έκθεση κόμικς: «1821- Η μάχη της πλατείας» του Soloup (Αντώνη Νικολόπουλου) η οποία αποτελεί την παράλληλη, δίδυμη, έκθεση της Αθήνας στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο.Η έκθεση πραγματοποιείται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 20 χρόνια λειτουργίας του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας (έτος ίδρυσης: 2000). Η διάρκεια της έκθεσης είναι από τις 15 Οκτωβρίου έως τις 10 Δεκεμβρίου 2021. Μπορείτε να μελετήσετε το Δελτίο Τύπου.
Help Help

Το Σάββατο 9 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανόραμα Επιχειρηματικότητας και Σταδιοδρομίας, όπου συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τη Διεπιστημονικότητα, τις Καινοτόμες Εξειδικεύσεις και τα επαγγέλματα που προσφέρουν σημαντικές επαγγελματικές προοπτικές. Στη συζήτηση συμμετείχε και ο Πρόεδρος και Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος κ. Χρήστος Καλλονιάτης μαζί με τον απόφοιτο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας κ.Μανώλης Μπαμπάτσικος και τον έμπειρο σύμβουλο επαγγελματικού προσανατολισμού κ. Χρήστο Ταουσάνη. Αναφέρθηκαν ζητήματα που αφορούν στα διεπιστημονικά επαγγέλματα αλλά και στα Προγράμματα Σπουδών που προσφέρουν αντίστοιχες ευκαιρίες, όπως αυτό του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, το οποίο διαθέτει ένα από τα πιο καινοτόμα διεπιστημονικά προγράμματα σπουδών στην Ελλάδα τόσο σε προπτυχιακό όσο και μεταπτυχιακό επίπεδο.
Help Help

Σις 6 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκε τo 9o AegeanDocs, το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Αιγαίου με επίκεντρο των φετινών εκδηλώσεων την Λήμνο (κινηματοθέατρο ΜΑΡΟΥΛΑ) και ταυτόχρονες προβολές σε Λέσβο αλλά και στη Χίο, Σάμο, Ικαρία, Άγιο Ευστράτιο, Φούρνους, Ψαρά και Οινούσσες. Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ καλύφθηκαν για μια ακόμη χρονιά τηλεοπτικά από την ΕΡΤ3 με καθημερινές τηλεοπτικές ειδησεογραφικές εκπομπές που δημιούργησαν μόνοι τους οι φοιτητές του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία - ειδίκευση Πολιτισμός και παραγωγή ταινιών ντοκιμαντέρ» του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου που εδράζεται στη Μυτιλήνη. Υπεύθυνοι για τις εκπομπές ήταν οι πανεπιστημιακοί Ιωάννης Σκοπετέας και Αλέξανδρος Σπάθης. H παραγωγή ήταν του Εργαστηρίου Εικόνας, Ήχου και Πολιτιστικής αναπαράστασης του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Μπορείτε να δείτε περισσότερες πληροφορίες στο Δελτίο Τύπου
Help Help Help

Την Τετάρτη 6 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το webinar του ευρωπαϊκού προγράμματος HEIDI με τίτλο «Ψηφιακός ακτιβισμός στη συνθήκη της πανδημίας και ο ρόλος των ελληνικών πανεπιστημίων» στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καλλονιάτης. Σκοπός του webinar ήταν να συζητηθούν οι δράσεις και η συμβολή των Ελληνικών Πανεπιστημίων στη συνθήκη της πανδημίας.
Help

Την Τρίτη 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε το Open Finance Day με θέμα “Open Finance: The next step in Open Banking?” στο οποίο συμμετείχε ο Πρόεδρος του Τμήματος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καλλονιάτης. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν οι τάσεις για νέες υπηρεσίες και προϊόντα στην εποχή του διαμοιρασμού των δεδομένων. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την εκδήλωση εδώ: https://fb.watch/8tFNzh8rdJ/

Help Help

Τη Δευτέρα 4/10/2021 στο πλαίσιο της επίσκεψης του Προέδρου της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) Καθηγητή κ. Περικλή Μήτκα στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στους χώρους του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας κατά τη διάρκεια της οποίας ο Πρόεδρος του Τμήματος Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Χρήστος Καλλονιάτης παρουσίασε στον Πρόεδρο της ΕΘΑΑΕ τις ερευνητικές υποδομές του Τμήματος, ενώ συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τόσο τον ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Τμήματος και τα Προγράμματα Σπουδών που αυτό προσφέρει όσο και τις προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων του.

Help Help
Help Help

Το δεύτερο online Beyond Humanism Forum το οποίο συνδιοργανώνεται από το Τμήμα Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στις 8 και 9 Ιουλίου και μπορείτε να το παρακολουθήσετε σε live streaming στο Youtube. Δείτε περισσότερα εδώ : http://beyondhumanism.org/?fbclid=IwAR0sWRz6H4K_iH1z1WLIrjNZ_zKfVnSBc5kbBpfSIoSAF721wZJI-eYb75k
Το φετινό δεύτερο online forum (2nd Beyond Humanism Forum, 8th and 9th of July 2021) φέρει τον τίτλο: "Glocal Metahumanities. A “Posthuman Studies Reader” Symposium" και έχει ως κεντρικό θέμα το περιεχόμενο του βιβλίου της καθηγήτριας του Τμήματος Εύης Σαμπανίκου μαζί με τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Lower Silesia (Πολωνία) Jan Sasienko) "Posthuman Studies Reader", το οποίο έδωσε αφορμή για μια ευρύτερη συζήτηση γύρω από πολύ καίρια θέματα επαναπροσδιορισμού των θεματικών και των ορίων μεταξύ Posthumanism, Transhumanism και Metahumanism.

Την Τρίτη 16 Ιουνίου 2021 ο Δήμο Δυτικής Λέσβου, σε συνεργασία με την εταιρεία Crowdpolicy διοργάνωσε το Citylab με θέμα την ψηφιακή στρατηγική και καινοτομία. Στο #Citylab συμμετείχε Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συζητώντας για τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, την τοπική ανάπτυξη και τον τρόπο που τα νησιά μπορούν να είναι βιώσιμα. https://fb.watch/69zHbzjn_O/
6 δημοτικο 6 δημοτικο

Το ερευνητικό εργαστήριο Privacy Engineering and Social Informatics (PrivaSI Lab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου μοίρασε άνετα εξαρτήματα τοποθέτησης μάσκας προσώπου στο 6ο Δημοτικό Σχολείο Μυτιλήνης. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Καλλονιάτης Χρήστος ανέφερε ότι «η συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα, το διδακτικό προσωπικό, τους/τις μαθητές-τριες και τους γονείς, είναι και παραμένει προτεραιότητα τόσο για το Τμήμα όσο και για το Εργαστήριο.». Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://stonisi.gr/post/17865/to-6o-dhmotiko-sxoleio-mathainei-tis-trisdiastates-ektypwseis
6 δημοτικο

Το Σάββατο στις 22 Μαΐου, στις 7:00 μμ, το Εργαστήριο Μουσειολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου διοργάνωσε διαδικτυακή συζήτηση με θέμα «Κατασκευάζοντας αφηγήσεις για το παρελθόν. Με αφορμή μια ψηφιακή έκθεση». Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο του προβληματισμού που επιδιώκει να προωθήσει τo ICOM, στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2021 με κεντρικό θέμα: «Το μέλλον των μουσείων: αναστοχασμός και επανεκκίνηση».
Μπορείτε να δείτε το δελτίο τύπου εδώ:
Μπορείτε να δείτε την εκδήλωση εδώ: https://www.youtube.com/watch?v=UcJH5hHBNP8&t=808s
κατασκευάζονταςαφηγήσεις

Ένα ιδιαίτερα σημαντικό και επίκαιρο διακρατικό διαδικτυακό Forum διοργανώθηκε την Τετάρτη 26 Μαΐου 2021 στο διάστημα 11.00 π.μ. έως 17.30, με πρωτοβουλία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής και του Φορέα Πολιτισμού και Επιστημών Δίκτυο «Περραιβία», υπό την Αιγίδα της Κυπριακής Πρεσβείας στην Αθήνα.
Ο τίτλος της συνάντησης αυτής, που προάγει τη συνεργασία των δύο χωρών, ήταν «Ελλάδα-Κύπρος 2021-2027: Διμερής συνεργασία στον Τομέα της Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς και Περιφερειακή Ανάπτυξη -Νέες προκλήσεις, νέες προοπτικές».
Στη συνάντηση συμμετείχαν σημαντικοί παράγοντες των δύο χωρών, όπως υπουργοί των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου, υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου, εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος, εκπρόσωποι παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών, πανεπιστημιακοί καθηγητές και εκπρόσωποι της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.
Το Τμήμα μας εκπροσωπήθηκε στη σημαντική αυτή συνάντηση από τον Διευθυντή του Εργαστηρίου Ευφυών Συστημάτων Καθηγητή Χ.Ν. Αναγνωστόπουλου, που παρουσίασε νέες τεχνολογίες για την Ψηφιοποίηση και Οπτικοποίηση της Πολιτισμικής Κληρονομιάς, καθώς και μέρος των αποτελεσμάτων και καλές πρακτικές ψηφιοποίησης στα πλαίσια των Πράξεων DIGIARC ( https://digiarc.eu ) και RECULT http://www.recult-greece-cyprus.eu/ .
Το πρόγραμμα και το μαγνητοσκοπημένο βίντεο είναι στο link: https://perrevia.net.gr/ .


Help

Το ερευνητικό εργαστήριο Privacy Engineering and Social Informatics (PrivaSI Lab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου τύπωσε άνετα εξαρτήματα τοποθέτησης μάσκας προσώπου προκειμένου να προσφερθούν στα σχολεία της Λέσβου. Την Τρίτη 25 Μαΐου προσφέρθηκαν εξαρτήματα σε 135 μαθητές/τριες του Δημοτικού Σχολείου Βαρειάς. Ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος, κ. Καλλονιάτης Χρήστος ανέφερε ότι «Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας να συνεργαζόμαστε με εκπαιδευτικές δομές της Λέσβου και να προσφέρουμε εμπράκτως, καθιστώντας προσιτά τα αποτελέσματα της έρευνάς μας, ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε λόγω του κορωνοϊού.». Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα εδώ: https://www.stonisi.gr/post/17341/sto-sxoleio-vareias-trisdiastata-eksarthmata-maskas


Help

Την Τρίτη 18 Μαΐου 2021 πραγματοποιήθηκε το City Lab του Δήμου Σύμης που στόχο είχε την ανάδειξη της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών ψηφιακής καινοτομίας και συμμετοχικότητας. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση, συζητώντας για τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, την τοπική ανάπτυξη και τον τρόπο που τα νησιά μπορούν να είναι βιώσιμα https://fb.watch/5B1vdTlr8N/


Help Help

Το βιβλίο με τίτλο «Posthuman Studies Reader Core readings on Transhumanism, Posthumanism and Metahumanism», της Καθηγήτριας του Τμήματος Σαμπανίκου Εύης και του Καθηγητή του Πανεπιστημίου Lower Silesia, Jan Satsienko είναι ένας νέος και απαραίτητος πόρος για τη μελέτη, καθώς και για τη διδασκαλία βασικών εννοιών, κεντρικών αξιώσεων και βασικών επιχειρημάτων σύγχρονων συζητήσεων στον τομέα των Posthuman Studies. Πρόκειται να παρουσιαστεί στο Online Beyond Humanism Conference στις 8-9 Ιουλίου 2021. Μπορείτε να βρείτε το βιβλίο εδώ: https://schwabe.ch/9783796541933/posthuman-studies-reader

Το δίκτυο "ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" ξεκίνησε μια εκστρατεία σε όλη την Ελλάδα, προκειμένου να κινητοποιήσει δημόσιους και ιδιωτικούς εταίρους σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για τον εντοπισμό μνημείων ιδιαίτερης πολιτιστικής αξίας, που βρίσκονται σε κίνδυνο. O κ. Αναγνωστόπουλος συμμετέχει στην τριμελή επιστημονική επιτροπή του δικτύου. Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα εδώ:

Κείμενο: Ο μεταδιδακτορικός ερευνητής του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αντώνης Νικολόπουλος ή Soloup, είναι από τους πιο αναγνωρισμένους δημιουργούς στον χώρο του ελληνικού κόμικ. Στις 20 Απριλίου 2021, δημοσιεύθηκε στη εφημερίδα «Καθημερινή» άρθρο της κας Βασιλειάδου Μάρως με τίτλο «Η Ελληνική Επανάσταση στο… παζλ του Soloup», όπου παρουσιάζονται πληροφορίες για την Ελληνική Επανάσταση μέσω του graphic novel “21. Η μάχη της πλατείας” που, όπως σημειώνει ο δημιουργός, η αφήγησή του θυμίζει παζλ. Επίσης, στο δημοσίευμα παρατίθεται απόσπασμα από το εισαγωγικό σημείωμα της Καθηγήτριας του Τμήματος, Εύης Σαμπανίκου. Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα εδώ: https://bit.ly/3dMuMd3


soloup

Την Τρίτη 20 Απριλίου 2021 πραγματοποιήθηκε το 1ο City Lab του Δήμου Τριφυλίας που στόχο είχε την ανάδειξη της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών ψηφιακής καινοτομίας και συμμετοχικότητας. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση, συζητώντας με τη θεματική «Βιώσιμες πόλεις, Τοπική Ανάπτυξη Καλές Πρακτικές». https://fb.watch/4_tR7nDv3n/


Help Help

Τη Δευτέρα 19 Απριλίου 2021, πραγματοποιήθηκε παρουσίαση του Τμήματος σε μαθητές του Λυκείου με στόχο να ενημερωθούν για τα γνωστικά αντικείμενα, το πλαίσιο σπουδών και τις μελλοντικές επαγγελματικές ευκαιρίες που προσφέρει το Τμήμα. Στην παρουσίαση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος κ. Καλλονιάτης Χρήστος, η Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Προέδρου κα Καβακλή Ευαγγελία, οι Επίκουροι Καθηγητές κ. Κώτης Κωνσταντίνος και κ. Κασαπάκης Βλάσιος και ο κ. Σπάθης Αλέξανδρος, μέλος Ε.Τ.Ε.Π. του Τμήματος. Επιπλέον, συμμετείχαν η κα Κολοκυθά Σοφία, Εκπαιδευτικός του Κ.Ε.Σ.Υ., και ο κ. Θεοφανέλλης Τιμολέον, Διευθυντής Β’μιας Εκπαίδευσης Λέσβου. Μπορείτε να παρακολουθήσετε την παρουσίαση εδώ

Help

Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργανώνει την εκδήλωση «Μουσειακές Συλλογές Ιονίου Πανεπιστημίου». Η ομιλία της κας Μπούνια, Καθηγήτρια του Τμήματος, θα πραγματοποιηθεί στις 15 Απριλίου 2021 με τίτλο «Ισορροπώντας μεταξύ έρευνας, διδασκαλίας και επικοινωνίας: ο ρόλος των πανεπιστημιακών μουσείων σήμερα». Περισσότερες πληροφορίες για την ομιλία μπορείτε να βρείτε εδώ

Help

Γιάννης Κολοκοτρώνης
Καθηγητής Ιστορίας της Τέχνης – Δυτική Τέχνη
Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης
Η κληρονομιά του ευρωπαϊκού μοντερνισμού
Οι πολλαπλές πτυχές της κρίσης στις αρχές του 20ου αιώνα έφερε στο προσκήνιο τα κινήματα του μοντερνισμού με προτάσεις που στόχευαν στη ρήξη με την παράδοση και την ενατένιση με το μέλλον της ανθρωπότητας. Ο συγχρονισμός της τέχνης με τα δεδομένα της τεχνολογίας και της οικονομίας, ήταν η ρηξικέλευθη τομή στην αισθητική εμπειρία του 19ου αιώνα. Ο μοντερνισμός όχι απλά άλλαξε τα δεδομένα της τέχνης αλλά έκανε τον κόσμο να τρέξει νωρίτερα στη συνάντησή του με το μέλλον. Μεταπολεμικά, πολλά κινήματα ή τάσεις της τέχνης που χρησιμοποιούν το πρόθεμα «νέο», αποδεικνύουν τη συνέχεια και την διεύρυνση των ορίων που κινήθηκε ο μοντερνισμός.
Περισσότερες πληροφορίες: εδώ

Την Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε από το 2ο ΠΕ.Κ.Ε.Σ. Βορείου Αιγαίου η διαδικτυακή συνάντηση "Σπουδές Πληροφορικής: αναζητώντας στόχους και προοπτικές", που στόχο είχε να απαντήσει στα επαγγελματικά ερωτήματα των μαθητών του Βορείου Αιγαίου και να διερευνήσει τις προοπτικές και τις ευκαιρίες της Πληροφορικής στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Η κ. Ευαγγελία Καβακλή, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια και Αναπληρώτρια Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση, συζητώντας για τις επαγγελματικές προοπτικές της πληροφορικής στον τομέα της πολιτιστικής και δημιουργικής βιομηχανίας.https://rb.gy/qchm2s
Για να παρακολουθήσετε την εκδήλωση πατήστε εδώ:https://www.youtube.com/watch?v=pgDeDCPoCI4

Help 

Την Τρίτη 9 Μαρτίου 2021 πραγματοποιήθηκε το 1ο City Lab του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης που στόχο είχε την ανάδειξη της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών ψηφιακής καινοτομίας και συμμετοχικότητας. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση, συζητώντας για τις απαιτήσεις και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι πόλεις, την τοπική ανάπτυξη και τον τρόπο που τα νησιά μπορούν να είναι βιώσιμα.https://fb.watch/47vMHUDVDU/

Help  Help

Το Σάββατο 27 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε η Ημερίδα Kalamata@Smartcity Innovation Talks η οποία αποτελεί την συνέχεια του επιτυχημένου City Innovation Talks, που πραγματοποιήθηκε τον Ιούλιο του 2020 στην Αθήνα από την Crowdpolicy. Βασικά θέματα που συζητήθηκαν ήταν η προετοιμασία της επόμενης μέρας, ώστε μια έξυπνη πόλη να μπορεί να αξιοποιήσει την τεχνολογική καινοτομία και τις νέες τάσεις για την υλοποίηση δράσεων με τοπικά και εθνικά οφέλη. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση με τη θεματική «Έξυπνες Λύσεις στον τομέα του Ψηφιακού Πολιτισμού - Η περίπτωση του PSMART Project».https://fb.watch/3X44wnxTFt/

Help  Help Help

Την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 πραγματοποιήθηκε το 1ο City Lab του Δήμου Μοσχάτου — Ταύρου που στόχο είχε την ανάδειξη της στρατηγικής του ψηφιακού μετασχηματισμού και των νέων ηλεκτρονικών εφαρμογών ψηφιακής καινοτομίας και συμμετοχικότητας. Ο κ. Χρήστος Καλλονιάτης, Αναπληρωτής Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου συμμετείχε στην εκδήλωση με τη θεματική «Έξυπνες Πόλεις: Απαιτήσεις και Προκλήσεις».https://www.mymoschato.gr/2021/02/epitychimeno-to-1o-city-lab-dimoy-moschatoy-tay.html

Help Help

Συμμετοχή της Αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Τμήματος κας. Αναστασίας Χουρμουζιάδη στην εκδήλωση που διοργάνωσε το ICOM Γαλλίας την Τρίτη 16 Φεβρουαρίου με θέμα «Ανοικτά, προσβάσιμα, βιώσιμα, διασυνδεδεμένα… Είναι ο ψηφιακός κόσμος συμπεριληπτικός;» Συγκεκριμένα συζητήθηκαν: Τι συνιστά ψηφιακή επιτυχία; Είναι η ελεύθερη ψηφιακή τεχνολογία βιώσιμη; Προσφέρει η ψηφιακή τεχνολογία νέες μορφές αλληλεγγύης ανάμεσα στα μουσεία; Επηρέασε σε βάθος η πανδημία τη χρήση των κοινωνικών δικτύων από τα μουσεία; Στη συζήτηση συμμετείχαν οι:

  • Νάσια Χουρμουζιάδη, Αν. Καθηγήτρια Τ.Π.Τ.Ε., Πανεπιστήμιο Αιγαίου
  • Ech-Cherki Dahmali, President of CIMUSET (ICOM's International Committee for Museums and
  • Collections of Science and Technology) and Director of the Maroc Telecom Museum
  • Brigitte Liabeuf, Advisor for Museums and Plastic Arts, DRAC Auvergne-Rhône Alps
  • Pierre-Yves Lochon, associate director of Sinapses Conseils and director of Clic France
  • Paul Salmona, Director of the Museum of Art and History of Judaism .

Τα Εικονικά Περιβάλλοντα Μάθησης (ΕΠΜ) είναι η πεμπτουσία της ενσωμάτωσης αρκετών Τεχνολογιών της Πληροφορικής και της Επικοινωνίας (ΤΠΕ) στη διαδικασία μάθησης. Σε αυτήν τη μελέτη, εξετάζουμε την απόδοση ενός εικονικού περιβάλλοντος πολλαπλών χρηστών, ενσωματώνοντας υψηλής πιστότητας εικονικούς εκπροσώπους (Avatars), τροφοδοτημένους με κίνηση σώματος, εκφράσεις προσώπου και κατεύθυνση βλέμματος ενός πραγματικού καθηγητή, σε πραγματικό χρόνο, ως εργαλείο για την ενίσχυση της μαθησιακής εμπειρίας στα ΕΠΜ. https://www.youtube.com/watch?v=KKcSDBEBEU0&feature=youtu.be

Ο Αν. Καθηγητής του ΑΠΘ (Τμήμα Κινηματογράφου) και πολυβραβευμένος σκηνοθέτης Δημήτρης Κουτσιαμπασάκος ήταν καλεσμένος καθηγητής σε 4ωρο workshop-masterclass στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία – Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ» με θέμα: «Ντοκιμαντέρ, δύο ή τρία πράγματα που ξέρω γι’ αυτό».

Help

Την Τρίτη 26/01/2021 στην αίθουσα Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Λόφο του Πανεπιστημίου στη Μυτιλήνη, η Πρυτάνισσα του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Καθηγήτρια Χρυσή Βιτσιλάκη και ο Δήμαρχος Δυτικής Λέσβου, κ. Ταξιάρχης Βέρρος, μαζί με τον Πρόεδρο του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας, της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Αναπληρωτή Καθηγητή κ. Χρήστο Καλλονιάτη και την Αντιδήμαρχο Παιδείας, Πολιτισμού, Ισότητας των Φύλων και Δια Βίου Μάθησης συνυπέγραψαν Παράρτημα συνεργασίας στο πλαίσιο του υφιστάμενου Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του Δήμου Δυτικής Λέσβου. Σκοπός της ενέργειας αυτής αποτελεί η εξειδίκευση των δράσεων των δύο φορέων στους τομείς του πολιτισμού και των νέων τεχνολογιών. (http://www.aegean.gr/announcement/υπογραφη-παραρτηματοσ-mnhmonioy-συνεργασιασ-μεταξυ-του-πανεπιστημιοy-αιγαιου-και-του)

Η διάσημη ντοκιμαντερίστρια και Kαθηγήτρια του ΕΚΠΑ Εύα Στεφανή ήταν καλεσμένη ομιλήτρια σε 4ωρο workshop-masterclass στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού προγράμματος «Πολιτισμική Πληροφορική και Επικοινωνία – Πολιτισμός και Παραγωγή Ταινιών Ντοκιμαντέρ».

Help

H ερευνητική ομάδα του Σημασιολογικού Ιστού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, δημιούργησε ανοικτά διασυνδεδεμένα δεδομένα (linked open data) των έργων τέχνης του μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης. Η εργασία πραγματοποιήθηκε με τεχνολογίες Linked Data (RDFa, Microdata) και πολιτιστικά λεξιλόγια της Europeana (EDM) και της Google (Schema.org). Περισσότερα για το σύνολο δεδομένων (dataset) μπορείτε να βρείτε στη σελίδα https://www.childrensartmuseum.gr/LD-project/ και στο Zenodo: https://zenodo.org/record/4425440.

Help Help

Για δεύτερη συνεχόμενη φορά πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης λόγω της πανδημίας του COVID-19, η ορκωμοσία του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου την Τετάρτη 16 Δεκεμβρίου 2020.

Η διαδικασία της τελετής καθομολόγησης των αποφοίτων υποστηρίχθηκε από τη γραμματεία του Τμήματος. Στην ορκωμοσία παρευρέθηκαν Ο Αντιπρύτανης Διοικητικών Υποθέσεων, Καθηγητής Παπαγεωργίου Δημήτριος, ο Κοσμήτορας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών, Καθηγητής Ναγόπουλος Νικόλαος και ο Πρόεδρος του Τμήματος Αναπληρωτής Καθηγητής, Καλλονιάτης Χρήστος, οι οποίοι παρέδωσαν τα διπλώματα σε 39 προπτυχιακούς και 14 μεταπτυχιακούς απόφοιτους του Τμήματος και τους ευχήθηκαν καλή επιτυχία στα επόμενα βήματά τους.

Help Help

H ερευνητική ομάδα του Σημασιολογικού Ιστού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέπτυξε εκπαιδευτικό λογισμικό διαλόγου (educational chatbot) βασισμένο σε ΤΝ (conversational AI) και στην εκπαιδευτική μέθοδο CLIL (content and language integrated learning). H αξιολόγηση του λογισμικού πραγματοποιήθηκε με πολιτιστικό περιεχόμενο στην Αγγλική και Γαλλική γλώσσα, σε συνεργασία με το Πρότυπο Γενικό Λύκειο Μυτιλήνης και τις σχολές ξένων γλωσσών του Κεντέρη Μ. και της Αίνιζλης Ρένας. Το chatbot και το εκπαιδευτικό πρόγραμμα είναι διαθέσιμο από την σελίδα https://eduasasara.wixsite.com/followasasara2020 και μέσω FB/Messenger, Viber.

Help Help

Πραγματοποιήθηκε επιτυχώς το καλωσόρισμα των πρωτοετών του ακαδημαϊκού έτους 2020-2021 το οποίο ξεκίνησε τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 9 Οκτωβρίου 2020. Κατά το διάστημα αυτό οι πρωτοετείς φοιτητές/τριες είχαν τη δυνατότητα μέσω εξ’ αποστάσεως παρουσιάσεων να γνωρίσουν το ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό του Τμήματος, να ενημερωθούν για τον Κανονισμό των Σπουδών τους και να συζητήσουν με τους/τις υπεύθυνους/ες των παρουσιάσεων για διάφορα θέματα που θα τους βοηθήσουν κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους. Το Καλωσόρισμα των Πρωτοετών έχει καταγραφεί εδώ:
https://www.youtube.com/playlist?list=PLImGhm8yJYXpEIoqwMZxZWxp51u6Y1usO

Help

H ερευνητική ομάδα του Σημασιολογικού Ιστού και Διαδικτύου των Πραγμάτων (εργαστήριο Ευφυών Συστημάτων) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας της Σχολής Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανέπτυξε λογισμικό διαλόγου (chatbot) βασισμένο σε ΤΝ (conversational AI) για την ενημέρωση των πολιτών σχετικά με τον ιό Covid-19 στην ελληνική γλώσσα. Το chatbot είναι διαθέσιμο μέσω FB/Messenger ( https://www.facebook.com/Chatbot4Covid19GR) και Viber (viber://pa?chatURI=covid19botuoa). H χρήση του έχει ξεκινήσει στις αρχές της πανδημίας (άνοιξη 2020).

Help Help