ΕΑΡΙΝΟ ΕΞΑΜΗΝΟ 2007-2008

ΔΙΔΑΣΚΟΥΣΑ: ΕΥΗ ΣΑΜΠΑΝΙΚΟΥ

ΜΑΘΗΜΑ: ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΘΕΩΡΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ

ΕΝΟΤΗΤΕΣ - ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΥΛΗΣ (SYLLABUS)

 1. Αναπαράσταση και όραση: Από την Αναγέννηση και τη γεωμετρική προοπτική στην camera obscura και από τη ζωγραφική στη φωτογραφική αναπαράσταση.
 2. Θεωρητικά ζητήματα πάνω στη σχέση ζωγραφικής και φωτογραφίας. Το ψευδοπρόβλημα «είναι τέχνη;». Η έννοια της εικαστικής αναπαράστασης πριν και μετά την έλευση της φωτογραφίας. Φωτογραφία και κινηματογράφος.
 3. Η Φωτογραφία από τις απαρχές έως τα τέλη του 19ου αιώνα: Νεοκλασικισμός, Ρομαντισμός και πρώϊμη φωτογραφία.
 4. Η Φωτογραφία στα τέλη του 19ου – αρχές 20ου αιώνα: Ιμπρεσιονισμός και φωτογραφία, πορτρέτο, ταξιδιωτική και πολεμική φωτογραφία.
 5. Εικοστός αιώνας: Τα κινήματα του Μοντερνισμού και η Φωτογραφία. Ευρώπη και Αμερική (Νέα Υόρκη). Η περίπτωση του Alfred Stieglitz και η ομάδα του Photo-Secession. Edward Steichen, Paul Strand, Lewis Hine. Η διαφορετική καλλιτεχνική ματιά του Eugene Atget.
 6. Η Φωτογραφία στην Ευρώπη και την Αμερική από τα τέλη της δεκαετίας του 1920 έως το 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. «Νέα Αντικειμενικότητα» και «Αμερικανικός Νεορεαλισμός». Η περίπτωση του Andre Kertesz. Μια ιδιαίτερη σχέση: ο Σουρεαλισμός και η Φωτογραφία.
 7. Από τις παραμονές του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου έως τις παραμονές του Ψυχρού Πολέμου (1935-1945). Brassai, Henri Cartier Bresson, Robert Capa. Το πρακτορείο Magnum και οι φωτογράφοι του. Περιοδικά και Φωτογραφία. Φωτογραφία και Ζωγραφική στη Ρωσία.
 8. Ζωγραφική και Φωτογραφία στην εκπνοή του Μοντερνισμού (1950 - ). Οι τάσεις της αφαίρεσης και η Φωτογραφία.
 9. Ι. Η Ελληνική Φωτογραφία. Πρώιμη, καλλιτεχνική και στρατευμένη φωτογραφία. ΙΙ. Φωτογραφία και τέχνες μετά το 1960.
 10.   Κόμικς: Διάγραμμα της πορείας της Ένατης Τέχνης από τις απαρχές έως σήμερα. Αμερική, Ευρώπη, Ιαπωνία. Κόμικς, Ζωγραφική και Φωτογραφία.
 11. Τα κόμικς στην Ευρώπη, Ι: Επιστημονική και πολιτική Φαντασία, ζητήματα βιοτεχνολογίας. Case Study: Enki Bilal.
 12. Τα κόμικς στην Ευρώπη, ΙΙ: Πολιτιστική κληρονομιά, αρχιτεκτονική και πολιτική φαντασία. Case Study: Francois Schuiteen – Benoit Peeters.
 13. Τα κόμικς στην Ευρώπη, ΙΙΙ: Λογοτεχνία, Pop Art και πολιτική φαντασία. Case Study: Philippe Druillet.
 14. Έλληνες δημιουργοί κόμικς και επιστημονική φαντασία.

 

ΒΙΒΛΙΑ ΠΟΥ ΔΙΑΝΕΜΟΝΤΑΙ

1. Εύη Σαμπανίκου, Φωτογραφία και Ζωγραφική, 19ος – 20ος αι., Εκδόσεις Γ. Δαρδανός / τυπωθήτω, Αθήνα 2003.

2. Π. Κρητικός – Ε. Σαμπανίκου, Ιχνηλατώντας το Φανταστικό. Τα Ελληνικά Κόμικς του Φανταστικού 1978-2004, Εκδόσεις futura, Αθήνα 2005.

 

 

 

 

Κορυφή Σελίδας