greekflag  englishflag

Κοινωνική ζωή, Πολιτιστικές Ομάδες και Εκδηλώσεις

Οι φοιτητές του Πανεπιστημίου δραστηριοποιούνται με ποικίλους τρόπους στη νησιωτική κοινωνία της Μυτιλήνης. Η δραστηριότητά τους αυτή συμβάλλει στην αναζωογόνηση της τοπικής κοινωνίας, αλλά και στην ολοκλήρωσή τους, καθώς πέρα από τις πανεπιστημιακές γνώσεις, γνωρίζουν την τοπική κοινωνία, τις ιδιαιτερότητές της, τους περιορισμούς της, την ομορφιά του νησιωτικού τοπίου και τους ανθρώπους της. Οι δραστηριότητες των φοιτητών οργανώνονται από διάφορες πολιτιστικές ομάδες, καθώς, επίσης, και από τους φοιτητικούς συλλόγους των πανεπιστημιακών τμημάτων του νησιού, οι οποίοι ενδιαφέρονται για τον αθλητισμό, το χορό, τη μουσική, το θέατρο, τον κινηματογράφο, τη φωτογραφία, το ραδιόφωνο, το σκάκι, κ.ά.

Περισσότερες πληροφορίες για τις πολιτιστικές ομάδες και τις συναφείς δραστηριότητες είναι διαθέσιμες στο διαδικτυακό τόπο: http://www.aegean.gr/aegean/greek/people/students/stculorg.htm

 

Φοιτητική Μέριμνα
Κτίριο Διοίκησης, Λόφος Πανεπιστημίου, 81100 Μυτιλήνη,
τηλέφωνα:22510-36936, 22510-36937

Αναλυτικές πληροφορίες για τα ζητήματα της φοιτητικής μέριμνας είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο: https://studies.aegean.gr/node/26  Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

Ηλεκτρονική Υπηρεσία Απόκτησης Ακαδημαϊκής Ταυτότητας

Από τις 24/09/2012 οι προπτυχιακοί, μεταπτυχιακοί και διδακτορικοί φοιτητές  όλων των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ της χώρας μπορούν να υποβάλλουν ηλεκτρονικά την αίτησή τους για έκδοση νέας ακαδημαϊκής ταυτότητας.

Η νέα ταυτότητα έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να έχει ισχύ για όσα έτη διαρκεί η φοιτητική ιδιότητα, και να καλύπτει πολλαπλές χρήσεις, επιπλέον του Φοιτητικού Εισιτηρίου (Πάσο). Οι ταυτότητες θα παραδίδονται στο σημείo παραλαβής που θα έχει επιλέξει ο κάθε φοιτητής κατά την υποβολή της αίτησής του, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση.

Οι νέες ταυτότητες αναγράφουν την ακριβή περίοδο ισχύος του δικαιώματος του Φοιτητικού Εισιτηρίου. Στην περίπτωση που ο φοιτητής δεν δικαιούται Φοιτητικό Εισιτήριο, η κάρτα επέχει θέση απλής ταυτότητας.

Αναλυτικές Πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο http://academicid.minedu.gov.gr/ 

 

Διδακτικά Συγγράμματα

Για όλα τα μαθήματα του προπτυχιακού προγράμματος σπουδών δίδονται δωρεάν συγγράμματα μέσω της Ηλεκτρονικής Υπηρεσίας Επιλογής Συγγραμμάτων «Εύδοξος». Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο:http://eudoxus.gr/Students

 

Υγειονομική Περίθαλψη

Το δικαίωμα υγειονομικής περίθαλψης (ιατροφαρμακευτικής και νοσοκομειακής) παρέχεται σε όλους τους φοιτητές των ΑΕΙ, προπτυχιακούς, μεταπτυχιακούς και υποψήφιους διδάκτορες. Σε κάθε φοιτητή/τρια, εφόσον δεν έχει επιλέξει άλλον ασφαλιστικό φορέα, μπορεί να χορηγηθεί ατομικό βιβλιάριο υγειονομικής περίθαλψης. Για περισσότερες πληροφορίες οι φοιτητές μπορούν να απευθύνονται στο Γραφείο Φοιτητικής Μέριμνας της Μυτιλήνης. Πληροφορίες και στον ιστότοπο https://studies.aegean.gr/node/26

Για τους φοιτητές που ταξιδεύουν ή διαμένουν για κάποιο διάστημα σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπάρχει η Ευρωπαϊκή Κάρτα Ασφάλισης Ασθενείας,  που τους παρέχει την άμεσα αναγκαία υγειονομική περίθαλψη στο εξωτερικό. Περισσότερες πληροφορίες και την αίτηση για την έκδοση της κάρτας μπορείτε να βρείτε στο διαδίκτυο.

 

Υποτροφίες

Το ΙΚΥ (Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών) χορηγεί κάθε χρόνο υποτροφίες σε φοιτητές ανάλογα με την επίδοσή τους στα μαθήματα. Οι υποτροφίες αυτές δίνονται για την εισαγωγή στο Πανεπιστήμιο και για τα πρώτα 3 έτη σπουδών. 

Επιπλέον, καθ’ όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους, η Φοιτητική Μέριμνα και το Γραφείο Διασύνδεσης, ανακοινώνουν διάφορες προκηρύξεις υποτροφιών από άλλα κληροδοτήματα, ιδρύματα κλπ. Επομένως, καλό είναι να επισκέπτεστε τις αντίστοιχες ιστοσελίδες προκειμένου να ενημερώνεστε ή να συμμετάσχετε σε κάποια από τις υπάρχουσες προκηρύξεις.

 

Βιβλιοθήκη

(Ίμβρου 3, 81 100 Μυτιλήνη, τηλέφωνο: 22510-36030, fax: 22510-36069, www.lib.aegean.gr, e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε. )

H βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου ιδρύθηκε ταυτόχρονα με το ομώνυμο πανεπιστήμιο το 1984. Η χωροθέτηση των Σχολών και των Τμημάτων του Πανεπιστημίου Αιγαίου σε πέντε νησιά καθόρισε τη διάρθρωση και τη φυσιογνωμία της βιβλιοθήκης, η οποία προσέλαβε τη μορφή δικτύου βιβλιοθηκών, με παραρτήματα στα νησιά που λειτουργούν μονάδες του Πανεπιστημίου Αιγαίου. Από την έναρξη της λειτουργίας της (1986) η βιβλιοθήκη ανταποκρίθηκε με επιτυχία στην πρόκληση του συγκερασμού των αντίρροπων τάσεων, που επιβάλλει η γεωγραφική διασπορά των παραρτημάτων της και η ανάγκη ύπαρξης μίας ενιαίας Υπηρεσίας Βιβλιοθήκης με κοινή πολιτική σε θέματα βιβλιοθηκονομίας και επεξεργασίας του υλικού, και σε θέματα στρατηγικής, σχεδιασμού και ανάπτυξης. Προς αυτήν την κατεύθυνση συνέβαλε ιδιαίτερα, πέρα από την οργανωτική δομή της, και η χρήση αυτοματοποιημένου συστήματος διαχείρισης που λειτουργεί σε περιβάλλον δικτύου με κεντρική εγκατάσταση στη Μυτιλήνη. Η έδρα της βιβλιοθήκης βρίσκεται στη Μυτιλήνη, όπου και η κεντρική υπηρεσία αυτής, ενώ παραρτήματα της βιβλιοθήκης λειτουργούν εκτός από τη Μυτιλήνη, στη Χίο, στη Σάμο, στη Ρόδο και στη Σύρο.

Στον Λόφο του Πανεπιστημίου λειτουργεί επίσης Αναγνωστήριο, το οποίο στεγάζεται στον 3ο όροφο του Κτιρίου Γεωγραφίας.  

 

Γραφείο Διασύνδεσης - Σταδιοδρομίας

(Κτίριο Διοίκησης, Λόφος Πανεπιστημίου, 81100 Μυτιλήνη, τηλέφωνα: 22510-36117, 36118, 36175, fax: 22510-36179, http://career.aegean.gr/)

Το Γραφείο Διασύνδεσης (ΓΔ) του Πανεπιστημίου Αιγαίου μαζί με την «Πρακτική Άσκηση» και τη «Μονάδα Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας» αποτελούν συνεργαζόμενες πράξεις της «Δομής Απασχόλησης και Σταδιοδρομίας» (ΔΑΣΤΑ). Στόχος του Γραφείου Διασύνδεσης είναι να βοηθήσει τους φοιτητές και τους απόφοιτους να προσεγγίσουν ομαλά τη μελλοντική τους σταδιοδρομία αλλά και να αναζητήσουν εργασία εναρμονισμένη με τις προσωπικές τους δεξιότητες και με τις γνώσεις που αποκόμισαν από τις σπουδές τους. Επομένως, το Γραφείο Διασύνδεσης προσφέρει στους/στις φοιτητές/τριες πληροφόρηση τόσο σε θέματα που αφορούν τη σταδιοδρομία τους και τη συνεχιζόμενη εκπαίδευσή τους, όσο και σε θέματα που αφορούν γενικότερα τους νέους ανθρώπους (π.χ. εκπαιδευτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, κτλ.).

Προσφέρει συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα αναζήτησης εργασίας, ενημερώνει τους φοιτητές για συνέδρια, ημερίδες, θερινά σχολεία στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και πληροφορεί για προκηρύξεις υποτροφιών και μεταπτυχιακών προγραμμάτων. Διατηρεί Τράπεζα Δεδομένων με βιογραφικά στοιχεία φοιτητών και διπλωματούχων του Πανεπιστημίου και διοργανώνει έρευνες, ημερίδες και σεμινάρια, όπου παρουσιάζονται θέματα ειδικού ενδιαφέροντος από πανεπιστημιακούς και στελέχη επιχειρήσεων.

 

Πρακτική Άσκηση

Το ΤΠΤΕ υλοποιεί Θερινή Πρακτική Άσκηση των φοιτητών, σε συνεργασία με φορείς απασχόλησης που δραστηριοποιούνται σε τομείς του πολιτισμού και των ψηφιακών μέσων (Ιδιωτικές Επιχειρήσεις, Δημόσιες Επιχειρήσεις καθώς και Ν.Π.Δ.Δ., Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Πολιτιστικά Σωματεία και Σύλλογοι, κ.α.).

Η Θερινή Πρακτική Άσκηση αποτελεί μέρος του εκπαιδευτικού έργου και αναπόσπαστο τμήμα των σπουδών. Επιδίωξη του προγράμματος είναι όλοι/ες οι φοιτητές/τριες του Τμήματος που επιθυμούν να συμμετάσχουν στην Θερινή Πρακτική Άσκηση (ΘΠΑ) να μπορέσουν να το κάνουν στη διάρκεια των σπουδών τους. Η ΘΠΑ αποτελεί Υποχρεωτικό κατ’ Επιλογήν μάθημα και έχει ενταχθεί στο πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος.

Αναλυτικές πληροφορίες είναι διαθέσιμες στον διαδικτυακό τόπο:http://www.ct.aegean.gr/pract_training/  

 

Πρόγραμμα Ανταλλαγής Φοιτητών Erasmus+

(Κτίριο Διοίκησης - Λόφος Πανεπιστημίου, Μυτιλήνη, ΤΚ 81100, Τηλ.: 22510 36026, 36185 , Fax: 22510 36019, http://erasmus.aegean.gr/ )

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και το ΤΠΤΕ ενθαρρύνουν ιδιαιτέρως τη συμμετοχή των φοιτητών τους στα προγράμματα ανταλλαγής Erasmus.Το Erasmus προσφέρει μία μοναδική ευκαιρία για σπουδές ή εργασία στο εξωτερικό παρέχοντας υποτροφίες, ακαδημαϊκή αναγνώριση και χωρίς να χρειάζεται να καταβληθούν δίδακτρα. Το ΤΠΤΕ έχει ένα εκτενές δίκτυο συνεργαζόμενων πανεπιστημιακών τμημάτων και άλλων ιδρυμάτων, ενώ οι τμηματικοί υπεύθυνοι του προγράμματος είναι στη διάθεση των φοιτητών/τριων για την παροχή κάθε δυνατής βοήθειας.  

Τ.Π.Τ.Ε, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Κτίριο Διοίκησης, Λόφος Πανεπιστημίου, ΤΚ 81 100 Μυτιλήνη, Λέσβος. Τηλέφωνο Επικοινωνίας:: 22510 36600